Bănci și Asigurări

Emporiki ataca pe creditul ipotecar

25.01.2010, 23:08 26

Emporiki Bank, un jucator de talie mica pe plan local controlatindirect de gigantul francez Credit Agricole, deschide lupta pentrucredite ipotecare in lei, pe care le vinde acum la o dobanda de10,5% pe an.

Banca stabileste costul creditului in functie de indicatorulpietei monetare interbancare Robor pentru trei luni, iar marjaproprie pe care o aplica a fost redusa cu trei puncte procentuale,pana la doua puncte procentuale. BNR a anuntat ieri ca indicatorulRobor pentru trei luni este de 8,5% pe an, astfel ca dobandanominala la creditul ipotecar al Emporiki este de 10,5% pe an.

"Clientul poate opta pentru o perioada de gratie de maxim 12luni la principal, nu plateste comision lunar de administrare sicomision de analiza, iar banca finanteaza pana la 80% din minimuldintre valoarea evaluata si valoarea de cumparare a i mo bilului",afirma reprezentantii bancii.

La creditele in euro marja a fost redusa de asemenea cu treipuncte, pana la 5,5%, adaugandu-se la indicatorul pieteiinterbancare din zona euro, Euribor la trei luni. Ieri Euribor latrei luni a fost de 0,67%, astfel ca dobanda la credit ajunge la6,17% pe an. Structura comisioanelor este similara cu cea lacreditele in lei. Pentru creditele de nevoi personale garantate cuipoteca marjele au fost de asemenea reduse cu trei puncteprocentuale. Astfel, la creditele in lei marja care se aplica pesteRobor este de 3,3%, iar la euro se aplica o marja de 7% pesteEuribor.

Credit Agricole instaleaza un manager francez inRomania

Credit Agricole, care a preluat in august 2006 intregul grupfinanciar elen Emporiki, se pregateste sa instaleze la conducereafilialei locale un manager francez, care il va inlocui astfel peGerasimos Tsiaparas, al carui mandat de director general ajungeacum la final. In urma cu doi ani, francezii au operat o majorarede capital de 33 de milioane de euro la Emporiki Bank Romania si auanuntat un plan de dezvoltare organic pe cinci ani pentru banca. Inprezent, reteaua teritoriala a bancii numara 34 de unitati, de la18 in 2008, iar cresterea afacerilor este concentrata pe zona deretail.

Emporiki inregistra la jumatatea anului trecut o pierdere de 8,9milioane de euro, mai mare decat cea de pe intregul an 2008 de 7,7mil. euro. Activele bancii urcasera in iunie anul trecut la 200mil. euro, cota sa de piata fiind de 0,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO