Bănci și Asigurări

Erste: Managementul BCR trebuie sa recupereze cota de piata pierduta

06.02.2006, 19:16 19

Dobanzile vor continua sa scada, chiar daca persista presiuni inflationiste, dar politica Erste/BCR va fi de a-si incuraja clientii sa se imprumute cu moderatie, afirma Andreas Treichl, presedintele Erste Bank.

In acelasi timp, el spune ca intrevede sanse ca leul sa se mai aprecieze in anii urmatori, in conditiile in care investitiile straine vor veni in flux continuu.

"Orice problema ar aparea, sunt sanse bune ca ritmul de crestere economica in Romania sa fie cel putin dublu fata de cel din UE in urmatorii zece ani. Si cu toate ca deficitul de cont curent este mare, exista posibilitatea ca tara sa fie atat de bine privita de oamenii de afaceri incat deficitul sa fie acoperit de investitii", afirma Treichl.

Conform planului de afaceri, Erste va continua extinderea retelei teritoriale a BCR, in prezent de 380 de unitati. "Nu suntem singurii care vrem sa facem asta, insa numarul unitatilor BCR va creste dramatic, inclusiv cel al bancomatelor si POS-urilor, pentru ca vorbim de o piata puternic sub-bancarizata, insa extinderea va fi facuta selectiv: vom avea si relocari si nu vom oferi peste tot toate produsele si serviciile", a declarat Treichl.

Erste va pastra brandul BCR, insa imaginea acestuia va fi prezentata in culori mai puternice, dupa modelul rosu/albastru al grupului.

De asemenea, austriecii il vor pastra pe Nicolae Danila in functia de presedinte executiv.

"Decizia a fost gandita pe termen lung. Nu am fi ales un CEO pentru 12 luni pentru ca ar fi fost ineficient. In privinta celorlalti manageri nu am luat inca o decizie pentru ca pe unii de-abia i-am cunoscut. Vom avea grija sa nu apara intreruperi, iar treaba managementului in urmatoarele 12 luni este sa se ocupe de clienti", a declarat Treichl. Nicolae Danila este actionar al BCR, insa nu a dorit sa vorbeasca despre numarul de actiuni detinute. Conform informatiilor vehiculate, Danila detine peste un milion de actiuni BCR, care ar valora peste 7 milioane de euro, daca se ia in considerare pretul pe actiune platit de Erste - 7,65 euro.

"Il felicit pentru cat de bine evita raspunsul. In Austria toata lumea stie cati bani am, chiar si ce pensie voi avea. Imi place sa fiu foarte transparent si probabil ca si domnul Danila va fi la fel", a comentat Treichl dupa ce Danila fusese intrebat cat valoreaza actiunile pe care le detine la BCR.

Treichl crede ca BCR poate recupera in scurt timp cele cateva procente de cota de piata pierdute in ultimii doi ani, putand ajunge chiar la 35% fata de circa 25% in prezent. El spune ca sunt prevazute investitii de circa 100 milioane de euro in tehnologii, instruirea personalului si canale de distributie a produselor, urmand sa fie dezvoltate cu precadere segmentele de carduri, asigurari, leasing si managementul activelor.

Printre proiectele privind grupul BCR, Erste are in vedere infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte. "S-ar potrivi foarte bine in structura BCR", a declarat Treichl, mentionand ca vor fi facute pregatiri si pentru zona fondurilor de pensii. Comentand scenariul in care grupul Erste ar fi preluat de un gigant international, Treichl a declarat ca in prezent probabilitatea este redusa, iar peste cinci ani va fi si mai mica. "Nu exista garantii ca nu vor fi incercari, dar noi vrem sa fim independenti. In ultimii opt ani am cumparat noua banci si ar fi un compliment sa fim atat de atractivi pentru ca vom fi foarte scump de atacat", a spus Treichl. El a declarat pentru ZF ca in recenta operatiune de majorare a capitalului, Erste a inregistrat cereri din partea multor investitori noi. "Cel mai mult a crescut baza de investitori americani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO