Bănci și Asigurări

Erste nu a gasit cumparator pentru Anglo-Romanian Bank

12.08.2009, 00:00 15

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a suspendat vanzarea Anglo-Romanian Bank, dupa ce timp de mai bine de un an nu a reusit sa gaseasca un cumparator, afirma surse bancare.

Criza financiara internationala a redus drastic interesul pentru achizitii, chiar si atunci cand este vorba de o afacere profitabila ca Anglo-Romanian Bank. Subsidiara de la Londra a BCR fusese scoasa la vanzare inca de la inceputul lui 2008 in contextul strategiei Erste de a renunta la entitati care nu erau considerate a face parte din businessul de baza sau ale caror activitati conduceau la suprapuneri in structura grupului austriac.

Termenul de depunere a ofertelor pentru Anglo-Romanian Bank a expirat in septembrie anul trecut, Erste gasind atunci mai multi potentiali investitori.

Au si avut loc negocieri preliminare, astfel ca la inceputul acestui an managementul Anglo-Romanian estima ca tranzactia ar putea fi incheiata anul acesta. Printre investitorii interesati s-a numarat si omul de afaceri Dinu Patriciu, conform unor surse de pe piata.

In cele din urma, negocierile nu au condus la un pret acceptabil pentru ambele parti, astfel ca Erste a retras Anglo-Romanian din postul bilantier "Active pastrate pentru vanzare". Reclasificarea a fost impusa de standardele de raportare financiara din cauza ca au expirat cele douasprezece luni in care tranzactia ar fi trebuit sa aiba loc pentru ca banca sa poata fi incadrata in postul respectiv. Astfel, activele Erste disponibile pentru vanzare au scazut in trimestrul al doilea cu 417 milioane de euro fata de trimestrul I, pana la 60 mil. euro. In paralel, postul "Alte active" a crescut cu 796 mil. euro.

La sfarsitul anului trecut, Anglo-Romanian Bank avea active evaluate la 487 mil. euro. Banca a obtinut un profit net de 11,58 mil. euro in 2008, in crestere cu 16% fata de 2007. Din acest castig, BCR, care este detinatoarea pachetului integral de actiuni, a primit dividende de 8 mil. euro.

Reprezentantii Erste afirma ca atat timp cat este o operatiune profitabila, nu exista nicio presiune pentru a vinde Anglo-Romanian Bank.

Banca avea anul trecut un raport cost/venituri de 41% si 142 de angajati, profitul brut pe salariat fiind de 122.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO