Bănci și Asigurări

Erste nu mai vinde Anglo-Romanian, ci o integreaza in BCR

19.01.2010, 23:05 46

Anglo-Romanian Bank, filiala de la Londra a grupului BCR, va fiintegrata in BCR, dupa ce nu i s-a gasit un cumparator, afirmaManfred Wimmer, CFO (director financiar, n. red.) al Erste Group,actionarul majoritar al BCR.

"Nu exista piata pentru a vinde o astfel de banca, iareventualii investitori din afara Europei trebuie sa fie capabili saobtina si aprobarea Autoritatii de Supraveghere Britanice, asa cacel mai probabil Anglo-Romanian Bank va fi integrata in BCR", adeclarat Wimmer, care este si vicepresedinte al Consiliului deSupraveghere al BCR.

Anglo-Romanian Bank functioneaza in regim de sucursala a BCR,avand sediul central si licenta bancara in City-ul londonez. Bancaeste specializata in operatiuni de trade finance si acordarea deconsultanta financiara, in special in estul Europei, Rusia sispatiul CSI.

Wimmer spune ca nici argumentul ca Anglo-Romanian este integratain sistemul de plati Euroclear, putand face astfel tranzactii inzona euro, nu este destul de puternic pentru a mentine banca informatul actual.

La jumatatea anului trecut, banca a raportat un profit net de3,14 milioane de euro (calculat conform standardelor decontabilitate romanesti). In anul 2008 banca obtinuse un profit netde 11,6 milioane de euro, conform standardelor internationale deraportare financiara. Activele detinute in decembrie 2008 totalizau487 de milioane de euro.

Erste Bank a fost nevoita inca din toamna trecuta sa scoataAnglo-Romanian din postul bilantier "Active pastrate pentruvanzare", intrucat standardele de raportare financiara prevad catranzactia ar trebui sa aiba loc intr-un interval de cel mult 12luni.

In toamna anului 2008 Erste a discutat cu omul de afaceri DinuPatriciu posibilitatea de a prelua Anglo-Romanian Bank. Patriciu arenuntat in cele din urma si a ales sa achizitioneze o banca inGeorgia.

Pe langa discutiile legate de pretul cerut de austrieci,dificultatea de a gasi un cumparator a fost legata si denecesitatea ca noul proprietar sa inlocuiasca liniile de finantarepe care Anglo-Romanian le avea de la Erste. Banca are nevoie desustinere financiara, intrucat nu a fost concentrata pe atragereade resurse de la clientela, bazandu-se pe fondurile imprumutate dela alte banci.

Anglo-Romanian, fondata in 1973 ca un joint-venture intreBarclays Bank, JP Morgan si Banca Romana de Comert Exterior(Bancorex), a fost integrata in anul 2000 in grupul BCR, iar din2004 a absorbit si sucursalele de la Frankfurt si Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO