Bănci și Asigurări

Euler Hermes: România se află la mijlocul clasamentului privind nivelul de risc social în 2020

Euler Hermes: România se află la mijlocul clasamentului...

Autor: Mircea Nica

15.06.2020, 16:04 182

România ocupă poziţia 55 din 102 în clasamentul privind nivelul de risc social în anul 2020, însemnând o scădere cu patru poziţii în ultimii cinci ani, potrivit unui studiu realizat de Euler Hermes, liderul asigurărilor de credit comercial la nivel global, parte a grupului Allianz.

„În prezent, România se poziţionează în a doua parte a clasamentului, pe poziţia 55, înregistrând o scădere de patru locuri faţă de anul 2015.Privind retrospectiv la acel moment, România ar fi ocupat ultima poziţie a clasamentului, respectiv locul 51 al primei secţiuni, loc ocupat acum de Ucraina. Protestele de stradă din 2017-2018, instabilitatea politică din ultimii ani şi aria largă a factorilor incluşi în calcularea indicatorilor, dar şi tendinţa de deteriorare a acestora, au contribuit la atribuirea unor calificative defavorabile pentru factorii cu tentă politică şi socială. În contextual pandemiei actuale, clasamentul poate suferi schimbări majore. Totul depinde de felul în care va răspunde atât economia locală cât şi societatea în ansamblul ei la noile încercări generate de actuala criză”, a transmis Mihai Chipirliu, CFA, Head of Risk Analysis Euler Hermes România.

România are un Indicator de Risc Social (IRS) uşor sub 50, împreună cu Azerbaidjan, Bosnia, Herţegovina, Kazahstan şi Rusia, dar cea mai vulnerabilă la tulburările sociale din regiune este Turcia cu un IRS de 38,8. În contextul pandemiei Covid-19, clasamentul poate totuşi suferi schimbări abrupte dacă nemulţumirile sociale se vor manifesta cu intensităţi foarte diferite între ţări sau dacă vor apărea noi evenimente cu impact major.

„Odată cu măsurile de izolare, mişcările sociale s-au diminuat, în ciuda faptului că am observat „zgomot social” în mai multe ţări. Dar, în opinia noastră, epidemia Covid-19 a sporit inegalitatea socială. Impactul financiar este negativ pentru multe gospodării şi întreprinderi din întreaga lume, ceea ce ar putea duce la un nou val de nemulţumire socială. Prin urmare, ne putem teme de o consolidare semnificativă a riscului social în multe ţări în acest an", a transmis Ana Boata, Head of Macroeconomic Research Euler Hermes.

Danemarca, Finlanda şi Suedia sunt primele trei ţări în clasmentul IRS 2020 şi prezintă cele mai mici niveluri de risc social. Germania se află pe locul 5, iar Franţa pe locul 9. Nigeria, Venezuela şi Angola sunt cele mai expuse riscului de tulburări sociale, iar Venezuela şi Angola au cunoscut, de asemenea, unele dintre cele mai mari deteriorări din ultimii cinci ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO