Bănci și Asigurări

Euro a coborat din nou sub pragul de 36.000 de lei si pare ca va ramane aici

14.03.2005, 00:00 13

Euro a fost cotat vineri pe piata la termen de la Sibiu la 35.750 de lei, pentru contractele cu scadenta la sfarsitul lunii iunie. Contractele cu scadenta la sfarsitul lunii martie au fost tranzactionate in cotatii de 35.700-35.950 de lei pentru un euro.


Banca Nationala a calculat vineri un curs de 35.907 lei pentru un euro, cu 203 lei mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a mai pierdut 159 de lei, fiind evaluat la 27.771 de lei pentru un euro.


La Sibiu, raportul leu/euro cu scadenta martie a continuat sa fie cotat sub preturile din piata spot, situatie atipica pentru piata futures. Astfel, euro a marcat o tendinta constanta de depreciere, cotatiile coborand de la 36.120 lei, la inceputul saptamanii, la 35.700 lei, la sfarsitul ei.


Saptamana trecuta la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate 6.221 de contracte futures si optiuni, numarul pozitiilor deschise ridicandu-se vineri la 22.170.


"Chiar daca au aparut zvonuri ca unele din fondurile speculative au inceput sa isi retraga profiturile din Romania, mai sunt destui bani fierbinti care sa intre dupa liberalizarea totala a contului de capital", a comentat un broker sibian.


Evolutia cotatiilor pentru sfarsitul lui iunie reflecta de altfel persistenta in piata a convingerii ca vor exista in continuare intrari de capital care sa sustina aprecierea leului.


Raportul leu/dolar a fost tranzactionat pentru sfarsitul lunii la preturi cuprinse intre 27.325 lei, la inceputul saptamanii, si 26.850 lei, vineri.


Pentru scadenta iunie, dolarul a inregistrat o scadere mai mare datorita evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale, preturile futures coborand la 26.800 lei.


Pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, cotatiile au coborat la sfarsitul saptamanii trecute, pe fondul unor ordine de vanzare  de valuta mai mari.


Piata s-a deschis in cotatii de 36.050/36.150 de lei pentru un euro, iar pe parcursul zilei tranzactiile s-au realizat in cotatii de 35.800-35.950 de lei pentru  un euro.  La sfarsitul sedintei de tranzactionare euro era cotat la 35.800/35.900 de lei.


"Piata a fost destul de linistita vineri, cu toate ca aceasta a fost prima zi in care nerezidentii au avut acces liber. Exista in piata un sentiment de apreciere a euro, dupa ce BNR a atras sume destul de mari. Pe de alta parte, o crestere sensibila a cursului va atrage alte capitaluri speculative, astfel incat nu ma astept sa vedem o evolutie spectaculoasa", a comentat un dealer.


Piata a inregistrat joi un deficit de 14 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 125 de milioane de euro. In ultimele sedinte, cumpararile de valuta de la clienti au depasit vanzarile catre acestia in medie cu doua milioane de euro pe zi. La acestea se adauga insa si alte intrari, cum ar fi cele pe casele de schimb, care nu se regasesc in statisticile bancii centrale.


Volumul total al operatiunilor a crescut usor fata de zilele precedente, ajungand la 221 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 347 de milioane de euro, sensibil mai mare decat in sedintele anterioare.


Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 5% si 8% pe an, in ciuda volumelor mari sterilizate de banca centrala la licitatia pentru vanzarea de certificate de depozit. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO