Bănci și Asigurări

Euro a coborat sub 3,5 lei, pentru prima data din septembrie anul trecut

22.02.2006, 20:22 13

Euro a intrat ieri sub nivelul psihologic de 3,5 lei, dupa ce a rezistat timp de doua sedinte imediat deasupra acesteia.

BNR a calculat un curs de 3,4950 lei pentru un euro, cu 0,92 bani sub cotatia anterioara. Euro consemneaza astfel o scadere cu aproape 5% in fata leului comparativ cu inceputul anului, intorcandu-se astfel la nivelurile la care se gasea in septembrie anul trecut.

Dolarul a continuat ieri sa piarda teren, BNR calculand un curs de 2,9332 lei, cu 0,08 bani mai putin decat in ziua anterioara.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5030/3,5080 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de luni. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au alunecat sub nivelul pshihologic de 3,5 lei/euro. Astfel, euro a inchis ziua ieri la 3,4930/3,4980 lei.

"Leul mai are potential de apreciere si nu cred ca o sa mai vedem cursul peste nivelul de 3,5 lei pentru un euro in zilele urmatoare", a comentat un dealer. In piata asteptarile converg spre o apreciere treptata a leului in continuare, unii dealeri indicand ca urmatoare tinta nivelul de 3,47-3,48 lei pentru un euro. BNR nu a intervenit ieri pentru a proteja nivelul de 3,5 lei/euro, iar in piata exista opinii potrivit carora banca centrala nu ar trebui sa intervina daca scaderile nu sunt spectaculoase. FMI a incurajat banca centrala sa permita o intarire in continuare a cursului, care ramane o parghie importanta de dezinflatie, sugerand ca interventiile sa vizeze doar corectii marginale si nu o inversare a trendului.

Euro a fost evaluat pe piata la termen de la Sibiu la 3,5 lei pentru scadenta martie, in contextul in care jucatorii inca se mai asteapta la o interventie a bancii centrale.

Piata valutara a inregistrat luni un deficit de 18 milioane de euro, dupa ce vanzarile de valuta catre clienti au urcat la 452 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 134 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 586 de milioane de euro.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au ramas la niveluri destul de ridicate, osciland intre 7% si 8,5% pe an, dupa ce BNR a atras luni in intregime ofertele inaintate de bancile comerciale la licitatia pentru depozite la o luna. Dealerii spun ca probabil dobanzile vor mai ramane la aceste niveluri si in zilele urmatoare. Volumul tranzactionat pe piata a urcat luni la aproape 5,7 mld. lei, in conditiile in care operatiunile cu banca centrala au insumat peste 5,1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO