Bănci și Asigurări

Euro coboara spre 3,30 lei

27.04.2007, 17:33 9

Euro a coborat ieri la aproape 3,30 lei, cel mai scazut nivel inregistrat de la sfarsitul lui octombrie 2002.
Evolutia a avut loc pe fondul unei cereri ridicate de lei, atat din partea clientilor locali, cat si a nerezidentilor.
Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile au inceput sa coboare inca din sedinta de miercuri, dupa ce euro incepuse ziua la 3,335 lei, pe fondul unei cereri ridicate pentru moneda locala, care nu si-a gasit insa contrapartida la vanzare. In sedinta de ieri, cotatiile s-au prabusit de la 3,3260/3,3280 lei pentru un euro, la deschidere, pana la 3,3070/3,3090 lei pentru un euro, la inchiderea pietei.
Companiile locale au avut de facut plati trimestriale catre buget (TVA si impozitul pe profit), astfel ca cererea de lichiditati in lei a crescut semnificativ.
In aceste conditii, jucatorii speculatori straini, care atrag lei pe termen scurt pentru a-si finanta plasamentele in obligatiuni in lei, s-au vazut nevoiti sa plateasca dobanzi tot mai mari pentru a obtine lichiditati. Dobanzile pe termen scurt au urcat astfel vertiginos pe piata monetara, de la niveluri apropiate de 3% pe an la inceputul saptamanii, pana la 35% pe an, in sedinta de ieri.
Bancile si pietele monetara si valutara vor lucra dupa programul normal luni 30 aprilie, conform deciziei luate ieri de conducerea BNR in cadrul intalnirii cu Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24