Bănci și Asigurări

Euro se instaleaza peste 36.000 de lei

11.03.2003, 00:00 7

Euro tinde sa-si consolidize pozitia peste pragul de 36.000 de lei, atat timp cat pietele internationale mentin dolarul american sub presiune in asteptarea izbucnirii conflictului in Irak. Moneda europeana a fost cotata pe piata londoneza la 1,104 $.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 36.084 de lei pentru un euro, in crestere cu trei unitati fata de vineri. De la inceputul anului cursul euro a crescut cu 3,3%, din care un procent numai de la inceputul lunii, de cand BNR coteaza direct moneda europeana.
Dolarul a continuat sa coboare, ajungand la 32.677 de lei, in scadere cu 42 de unitati fata de cotatia precedenta. Cat a castigat euro in prima saptamana de cotare directa, a pierdut dolarul. De la inceputul anului moneda americana a pierdut 2,4% in raport cu leul.
Piata valutara interbancara a avut ieri o zi linistita, cotatiile inregistrand variatii minime. Volumele de tranzactionare raman modeste, jucatorii fiind in asteptarea unos semnale privind politica urmata de banca centrala in conditiile cotarii directe a euro. Din acest punct de vedere, prima saptamana in care euro a luat locul dolarului a trecut aproape neobservata.
Pe piata monetara interbancara dobanda la depozitele pe o zi s-a situat la un nivel de 14%, respectiv 17% la o saptamana. Lichiditatea s-a mentinut la un nivel ridicat, Banca Nationala atragand circa 9.000 de miliarde de lei pe termen de o luna, la o dobanda maxima de 16%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO