Bănci și Asigurări

Euro se reface, sustinut de cumparari masive

24.12.2004, 00:00 23



Euro a corectat ieri o parte din deprecierea inregistrata miercuri, cursul urcand cu 128 de lei, pana la 38.174 de lei. Dolarul a continuat sa se deprecieze si ieri, pe fondul evolutiei inregistrate pe pietele internationale. Banca centrala a calculat un curs de 28.368 de lei pentru un dolar, cu 38 de lei mai putin decat in ziua precedenta.



Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 37.820/37.870 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand usor, pana la o minima de 37.800 de lei/euro. De la acest nivel au aparut ordine de cumparare, cotatiile inscriindu-se pe un trend ascedent. Astfel, euro s-a apreciat tretat pana la 38.350 de lei. Pana la sfarsitul sedintei cotatiile au mai oscilat, coborand pana la 38.180 de lei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 38.330/38.380 de lei pentru un euro. "Volumele tranzactionate ieri au fost substantiale, existand multe ordine de cumparare, insa nu la fel de mari ca cele de miercuri. Evolutia cotatiilor a reflectat volumele tranzationate de clienti si nu ma astept la schimbari majore in viitor", a apreciat un dealer. Cotatiile au coborat miercuri sensibil, pe fondul unor ordine de vanzare mai mari, provenite in special de la companiile care schimba valuta pentru a-si achita datoriile bugetare. Piata a continuat sa inregistreze iesiri nete de valuta si miercuri, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 149 de milioane de euro, cu sase mai mult decat cumpararile de la acestia. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 269 de milioane de euro, depasind media ultimelor zile. In acest context, volumul total tranzactionat miercuri pe piata a ajuns la 418 milioane de euro.



Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat sensibil, cursul urcand pana la un nou minim istoric, la 1,3464 de dolari/euro. Ulterior cursul a covborat pana la 1,3458 de dolari/euro. Analistii se asteapta ca deprecierea monedei americane sa continue, insa nu exista un plafon clar pana la care aceasta ar putea sa continue.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au inregistrat oscilatii ample. Astfel, dobanzile au coborat de la 16,5% pe an la deschidere pana la 14,5%. Spre sfarsitul zilei cotatiile au urcat din nou pana la 17%. Banca Nationala a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata. Pana la sfarsitul zilei BNR a atras 6.702 miliarde de lei in depozite pe o luna, sub nivelul planuit de 8.700 de miliarde de lei. Dobanda la care banca centrala atrage sume de pe piata este in prezent de 175 pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24