Bănci și Asigurări

Euro urca la 3,13 lei, sustinut de o corectie regionala

26.07.2007, 17:43 9

Leul a pierdut ieri teren in fata euro, dupa ce speculatorii straini si-au inchis o parte din pozitiile deschise pe pietele emergente, pe fondul unei cresteri a aversiunii fata de activele riscante.
BNR a calculat un curs de 3,323 lei pentru un euro, cu 1,19 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a castigat de asemenea teren, urcand cu 2,03 bani, pana la 2,2788 lei.
"Leul s-a miscat in tandem cu monedele de pe pietele vecine, care au inregistrat de asemeni deprecieri usoare fata de euro, pe fondul unei miscari la nivel regional a jucatorilor speculatori", a comentat un dealer.
Euro era ieri cotat la Bucuresti in deschiderea sedintei de tranzactionare la 3,12 lei, usor mai jos fata de nivelul la care piata se inchisese in ziua precedenta. In prima parte a zilei au predominat cumpararile de valuta, atat din partea jucatorilor locali cat si a nerezidentilor. Astfel, euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,1350/3,1370 lei. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, iar cotatiile au coborat usor, pana la 3,1270/3,1280 lei pentru un euro. Zlotul polonez si forintul maghiar, ca de altfel majoritatea monedelor de pe pietele emergente, au pierdut ieri teren in fata euro.
In ziua precedenta cotatiile coborasera pe piata de la Bucuresti sub 3,12 lei. Cotatiile nu mai coborasera atat de jos de la inceputul lunii, cand euro s-a prabusit la un minim al ultimilor ani de 3,09 lei.
Atunci au aparut in piata ordine agresive de cumparare de valuta din partea unei banci locale, dealerii suspectand o interventie indirecta a BNR.
Aceeasi banca a fost vazuta ulterior cumparand valuta de fiecare data cand vanzarile puneau presiune pe scaderea euro. In ultimele zile respectiva banca locala nu a mai cumparat valuta agresiv.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen scurt s-au mentinut la niveluri de 6%-7% pe fondul unui nivel neutru al lichiditatii. Ieri a fost ultima zi in care companiile au putut sa efectueze platile catre buget aferente trimestrului doi, insa aceasta nu a determinat o presiune pe lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO