Bănci și Asigurări

Euro urca la 3,39 lei, pe o piata cu lichiditate scazuta

Euro urca la 3,39 lei, pe o piata cu lichiditate scazuta
28.02.2007, 18:18 15

Leul a pierdut teren sensibil in fata euro, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta, dupa ce si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune au inregistrat deprecieri.
BNR a calculat un curs de 3,3853 lei pentru un euro, cu 0,67 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a pierdut 0,27 bani, coborand la 2,5625 lei.
Pe piata valutara interbancara euro a urcat pana la 3,3920 lei, la cumparare, cu aproape 2 bani (respectiv 0,6%) peste nivelul deschiderii.
"Nu cred ca piata are putere sa duca euro peste 3,4 lei. In principal, ordinele de cumparare de valuta au provenit de la jucatorii locali, insa volumele tranzactionate au fost reduse, sub media ultimelor zile", a comentat Dragos Balaci, dealer-sef la ABN Amro.
Euro incepuse ziua la Bucuresti la 3,3740/3,3790 lei. Pe parcursul zilei ordinele de cumparare de valuta s-au succedat cu cele de vanzare, jucatorii incercand sa profite de tendinta de crestere a cotatiilor. Pe piata maghiara euro a urcat pana la 254,6 forinti, cu 0,66% peste nivelul din ziua precedenta. Zlotul polonez a pierdut 0,5% in fata euro, cotatiile urcand pana la 3,912 zloti/euro. Cea mai ampla depreciere a inregistrat-o lira turceasca, care a pierdut 1,8%, cotatiile urcand pana la 1,8566 lire/euro, cel mai ridicat nivel de la jumatatea lui ianuarie.
Pietele emergente din regiune au fost din nou sincronizate, jucatorii speculatori preferand sa inchida o parte din pozitiile deschise. Miscarea nu a fost insa agresiva, volumele tranzactionate fiind reduse. Pe piata monetara de la Bucuresti dobanzile au ramas la niveluri de 8% pe an, inclusiv pentru scadentele scurte. Dealerii plaseaza acum lichiditatile in exces in conturile de rezerve minime de la BNR, astfel ca surplusul de lei lasat in piata de banca centrala nu pune presiune pe dobanzi.
Pe de alta parte, Ministerul Finantelor va organiza maine o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni cu maturitatea de cinci ani. Dealerii se asteapta ca nivelul randamentului sa urce peste 7% pentru aceasta scadenta, dupa ce obligatiunile pe trei ani au fost adjudecate la un randament mediu de 6,6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO