Bănci și Asigurări

Exclusiv online: Guvernul pregăteşte o taxă pentru bănci. Nu am fost consultaţi, răspund bancherii

22.06.2010, 00:00 28

Guvernul pregăteşte o variantă locală a taxei suplimentarepentru bănci analizată la nivel european, săptămâna viitoare urmândsă aibă loc discuţii pe această temă inclusiv cu BNR. Bancheriispun că nu ştiu nimic de o asemenea iniţiativă.

"Am decis ca săptămâna viitoare Guvernul să aibă o întâlnire cureprezentanţii Băncii Naţionale a României, în care să discutămdespre măsurile pe care le gândim să le propunem", a declarat ieriîntr-o conferinţă de presă ministrul Mediului, Laszlo Borbely,citat de Mediafax. El a precizat că printre măsurile analizate deGuvern figurează şi introducerea unui impozit suplimentar pentrubănci, după un model vehiculat la nivel european. Discuţiile lanivel european sunt pentru crearea unui fond alimentat din taxelespeciale impuse băncilor, care să se poată implica în susţinereafinanciară a insituţiilor care s-ar confrunta cu probleme, astfelîncât să nu mai fie necesară utilizarea banilor publici. Băncile cuun profil riscant ar fi taxate suplimentar.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, afirmăcă nu are cunoştinţă despre intenţia introducerii unui impozitspecial. "Dacă va fi o directivă UE, evident va trebui aplicată,însă dacă este vorba despre un impozit la nivel local nu am avutnicio discuţie pe această temă cu Banca Naţională sau cu MinisterulFinanţelor."
O asemenea reglementare are însă şanse slabe să îşi atingă scopul,atenţionează un bancher care a preferat să îşi păstreze anonimatul."Capitalurile se mişcă liber. Va fi la fel ca la rezervele minimeobligatorii, în trei luni vor fi găsite artificii ca să fie ocolitătaxa", spune bancherul. În plus, profitul băncilor - calculat dupăstandardele locale - este modest, din cauza cheltuielilor mari cuprovizioanele. Pe primele trei luni profitul net s-a ridicat la 100de milioane de euro, însă mulţi jucători operează în pierdere,câştigurile fiind concentrate în special la băncile mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri