Bănci și Asigurări

Fara control auto la frontiera din martie ''07

16.06.2006, 00:00 17

Romanii vor putea circula in Uniunea Europeana fara a le fi verificata polita de asigurare RCA la frontiera incepand cu martie 2007, dupa semnarea Conventiei Multilaterale de Garantare de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).

"Am convingerea ca pana la sfarsitul lunii octombrie vom reusi sa semnam acest acord", spune Liviu Stoicescu, presedintele BAAR.

Una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru semnarea acestui acord este un grad de cuprindere in asigurarea RCA de cel putin 90%. In prezent, peste 80% din masinile inmatriculate sunt asigurate. In Romania, metoda folosita pentru estimarea gradului de cuprindere in asigurarea RCA este raportul dintre numarul masinilor asigurate si numarul masinilor inmatriculate.

"Raportul dintre numarul masinilor asigurate si cel al masinilor inmatriculate nu da o imagine fidela a gradului de cuprindere in asigurare", afirma Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Crisan sustine ca o metoda mai buna pentru estimarea gradului de cuprindere in asigurare este raportul dintre numarul accidentelor cauzate de masini neasigurate si numarul total al accidentelor rutiere, metoda utilizata in multe tari ale Uniunii Europene.

Numarul accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale a ajuns la aproape 74.000 in primele trei luni ale anului, cu 30% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei. Din acestea, doar 328 au fost cauzate de masini neasigurate prin polite RCA, adica mai putin de 0,5% din total, in conditiile in care anul trecut masinile neasigurate au fost implicate in circa 1% din accidente.

Incepand cu 2009, accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale vor putea fi solutionate fara implicarea politei, prin constatarea amiabila a acestora, a declarat Albin Bira?", membru in consiliul CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO