Bănci și Asigurări

Finantele au ras 1,35% din dobanda la trei ani

15.11.2004, 00:00 26

Finantele au vandut joia trecuta titluri de stat cu scadenta la trei ani in valoare de numai 250 de miliarde de lei, respingand toate ofertele care au depasit nivelul maxim acceptat al randamentului, de 10,9% pe an.
Dobanda maxima pe care ministerul a acceptat sa o plateasca a scazut astfel cu 1,35 puncte procentuale fata de licitatia anterioara. Comparativ cu licitatia din 23 septembrie, dobanda platita de stat la termenul de trei ani a coborat cu aproape doua puncte procentuale (de la 12,89% pe an).
Emisiunea de joia trecuta a fost suprasubscrisa de peste patru ori (2.095 de miliarde de lei), insa Finantele nu au atras decat jumatate din suma planuita initial, de 500 de miliarde de lei. Astfel, toate titlurile au fost adjudecate de clientii bancilor, iar dobanda medie a coincis cu nivelul maxim acceptat.
Nivelul ridicat al suprasubscrierii licitatiei este explicabil, in conditiile in care in luna octombrie Finantele nu au atras de pe piata nici macar volumul planuit, de 1.100 de miliarde de lei. De la inceputul lunii noiembrie nu au fost vandute decat obligatiuni cu scadenta la doi ani, in valoare de 500 de miliarde de lei. La aceasta scadenta statul a micsorat donanda platita pana la 12,25% pe an, ultimul pas de scadere fiind de 99 de puncte de baza. Pentru aceasta luna Finantele mai au planuita o singura emisiune, de titluri cu scadenta la cinci ani si dobanda indexata la inflatie, a carei valoare planuita este de 100 de miliarde de lei.
Ministerul a redus sensibil oferta de titluri de stat in ultimele luni, in corelatie cu scaderea nevoii de finantare a deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost reajustat in scadere la 1,64% pe an. Aceasta decizie a limitat insa sensibil alternativele de investire ale multor jucatori de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO