Bănci și Asigurări

Finantele imprumuta 5 mld. lei de pe piata interna in T2

02.04.2007, 17:34 16

Ministerul Finantelor planuieste sa atraga 5 miliarde de lei (1,49 miliarde de euro) de pe piata interna in trimestrul al doilea (T2), prin emisiuni de obligatiuni de stat tip benchmark si certificate de trezorerie.
Pentru moment, Finantele s-au limitat sa anunte doar calendarul emisiunilor, respectiv un volum indicativ al sumelor care vor fi licitate. Coordonatele exacte ale emisiunilor vor fi comunicate pietei prin intermediul prospectelor de emisiune lunare. Emisiunile de obligatiuni au o valoare cumulata de 2,9 miliarde de lei (863 mil. euro), iar restul de 2,1 miliarde de lei vor fi atrase prin vanzare de certificate de depozit.
In aprilie, mai si iunie Finantele vor organiza cate patru licitatii - doua pentru vanzarea de obligatiuni si doua pentru vanzarea de certificate de depozit.
Numai doua emisiuni de obligatiuni vor fi insa de volume substantiale: una in aprilie, de 1,5 miliarde de lei (446 mil. euro) si una in mai, de un miliard de lei (298 milioane de euro). Celelalte patru licitatii serii au un volum indicativ de 100 de milioane de lei (30 de milioane de euro). De asemenea, o singura emisiune de certificate de trezorerie va avea un volum semnificativ, de un miliard de lei, celelalte fiind de volume reduse. Potrivit anuntului ministerului, "in trimestrul II vor fi redeschise emisiunile de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadentele de 3 si 5 ani si va fi lansata emisiunea de obligatiuni de tip benchmark cu scadenta de 10 ani". Certificatele de trezorerie vandute vor avea o scadenta de 12 luni, potrivit comunicatului.
In primul trimestru al anului Finantele au vandut titluri cu scadente mai mari de sase luni in valoare de 3,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Pe langa acestea, ministerul a atras o serie de depozite direct de la banci, acestea avand scadente scurte, de pana la cateva saptamani, pentru a acoperi sincope de lichiditate. In general, conditiile in care au fost atrase nu au fost facute publice.
Pentru ultimele trei trimestre ale anului, Finantele anuntasera un program de emisiuni prin care viza atragerea a 12 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro) de pe piata interna, respectiv 500 de milioane de euro de pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO