Bănci și Asigurări

Finantele nu se inteleg cu piata la titluri de stat

20.04.2007, 17:59 9

Ministerul Finantelor a inregistrat ieri un esec la licitatia pentru vanzarea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, considerand ca ofertele de cumparare depuse de banci s-au situat "la un nivel neacceptabil".
Finantele intentionau sa stranga de pe piata 100 de milioane de lei.
Respingerea ofertelor avansate de catre banci vine la scurt timp dupa ce ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat pentru ZF ca are in vedere chiar suspendarea emisiunilor de titluri de stat sustinand ca bancile preseaza pentru obtinerea unor dobanzi ridicate.
Afirmatiile ministrului au surprins piata, care tocmai incepuse sa aprecieze reluarea licitatiilor si anuntarea transparenta a calendarului in avans, asa cum se intampla pe pietele mature. Ramane de vazut daca Vosganian va apela in schimb la piata externa pentru finantarea deficitului bugetar programat pe care sustine ca il va pastra la 2,8% din PIB. Primele doua luni ale anului au consemant o scadere a incasarilor bugetare, mai ales la capitolul TVA.
La licitatia de ieri au participat 11 dealeri primari: ABN Amro Bank, BRD - Groupe Societe Generale, HVB Tiriac Bank, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, CEC, ING, Raiffeisen Bank si Romexterra.
La precedenta licitatie de titluri de stat, de pe11 aprilie, Ministerul Finantelor a vandut mai putin de o treime din emisiunea de titluri anuntata in valoare de 1,5 miliarde lei cu scadenta la un an, in conditiile in care randamentul maxim acceptat de Finante a fost sub asteptarile pietei. Finantele au plasat titluri de stat cu discont de 422,27 mil. lei (126,4 milioane euro) si un randament mediu anual de 7,23%.
Ministerul Finantelor a mai anuntat ieri ca Romania va avea de platit anul acesta la bugetul comunitar cu 16 mil. euro decat era programat, datorita excedentului inregistrat in 2006 de bugetul de la Bruxelles. Toate statele membre ale UE beneficiaza astfel de reducerea contributiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO