Bănci și Asigurări

Firmele au avut probleme mai mari cu lichidităţile la început de an

Firmele au avut probleme mai mari cu lichidităţile la început de an

Autor: Ciprian Botea

21.02.2012, 00:00 116

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de 602 milioane de lei (138 mil. euro) în ianuarie, un nou maxim al ultimelor trei luni, deoarece nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile titularilor pentru a onora cecurile, cambiile şi biletele la ordin emise.

Spre comparaţie, în luna decembrie valoarea sumelor refuzate la plată ajungea la 562 milioane de lei. Sumele refuzate la plată au scăzut pe parcursul anului trecut, volumele coborând sub o jumătate de miliard de lei multe luni la rând. Creşterea problemelor cu lichidităţile în ianuarie vine în contextul în care firmele au avut de plătit în prima lună a anului o serie de taxe şi impozite, care trebuie virate trimestrial către bugetul de stat.

Cele mai multe probleme, respectiv peste 90% din sumele refuzate la plată, se înregistrează în cazul biletelor la ordin. Problemele companiilor cu lichidităţile explodaseră în 2009 şi 2010 pe fondul scăderii afacerilor, sumele refuzate la plată depăşind pragul de un miliard de lei în anumite luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO