Bănci și Asigurări

Fiscul reaminteşte: 16 mai este ultima zi pentru depunerea declaraţiei privind veniturile realizate în 2010

Fiscul reaminteşte: 16 mai este ultima zi pentru depunerea declaraţiei privind veniturile realizate în 2010
02.05.2011, 12:55 1043

Termenul limită de depunere a declaraţiei privind veniturilerealizate din România în 2010, este data de 16 mai 2011,reaminteşte Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Declaraţia privind veniturile realizate din România - Formularul200 - se completează de către contribuabilii persoane fizice careobţin venituri din: activităţi independente (activităţi comerciale,profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală), cedareafolosinţei bunurilor (închirieri, arendă), activităţi agricole,operaţiuni cu valută la termen pe bază de contract şi dintransferul titlurilor de valoare (acţiuni) sau pentru veniturilerealizate într-o formă de asociere, conform unui comunicat alANAF.

Depunerea formularului 200 după data de 16 mai se sancţioneazăcu amendă cuprinsă între 10 şi 100 lei.

Nu se depun declaraţii privind câştigul realizat pentru venituridin salarii şi venituri asimilate salariilor, investiţii, alteledecât cele menţionate anterior, premii şi jocuri de noroc, pensii,activităţi agricole a căror impunere este finală, transferulproprietăţilor imobiliare sau din alte surse.

Formularul 200 se poate obţine de la sediul unităţilor fiscalesau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF - link-ul asistenţăcontribuabili/ toate formularele şi se completează pentru fiecaresursă şi categorie de venit. De asemenea, formularul se poatedepune şi on-line, pe site-ul www.anaf.ro., dacă contribuabilul dispunede un certificat digital calificat.

Contribuabili care au obţinut venituri din investiţii, pentrucare au obligaţia completării şi depunerii formularului 200, nu vormai anexa la acesta documentele emise de către intermediari (fişelede portofoliu) dacă documentele respective au fost anexate laformularul 225.

Autorităţile fiscale competente pentru primirea formularelor 200sunt cele în a căror rază teritorială contribuabilii îşi audomiciliul fiscal.

Cu ocazia completării şi depunerii Declaraţiei privindveniturile realizate din România, contribuabilii pot direcţionapână la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil,câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumparare de valută latermen, pe bază de contract, pentru susţinerea entităţilornonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii,unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private,conform legii.

De asemenea, aceeaşi posibilitate este acordată şicontribuabililor care în anul 2010 au obţinut venituri din salariisau asimilate salariilor, care îşi pot exprima opţiunea princompletarea şi depunerea formularului 230.

Excepţii - cine nu depune declaraţia 200

Venituri din activităţi independente

- nu au obligaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizicepentru care impozitul reţinut de platitorii de venituri este final,potrivit opţiunii contribuabililor, în conformitate cu prevederileCodului fiscal;

- nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care,în anul de raportare, au realizat venituri din activităţiindependente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţiapersoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în lunadecembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conformlegii.

Venituri din cedarea folosinţei bunurilor

- nu au obligaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizice care,în anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosinţeibunurilor pentru care chiria prevazută în contractul încheiat întrepărţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinareavenitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nuîndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoriaveniturilor din activităţi independente, pentru care plăţileanticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anualdatorat, şi impozitul este final;

Pentru venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor,investiţii, altele decât cele menţionate anterior, premii şi jocuride noroc, pensii, activităţi agricole a căror impunere este finală,transferul proprietăţilor imobiliare sau din alte surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO