Bănci și Asigurări

Fitch se uita si la Banc Post

29.08.2001, 00:00 14



Agentia de evaluare financiara Fitch a atribuit Banc Post ratingul de sprijin din partea actionarilor sau a autoritatilor "4T" si a confirmat calificativul "LC-2" acordat datoriei pe termen scurt in moneda nationala a bancii. Ratingul "4" este atribuit unei banci pentru care sustinerea este probabila, dar nesigura.

Principalul actionar al Banc Post, EFG Eurobank Ergasias (EFG) din Grecia, care detine un pachet de 19,25% din capitalul bancii romanesti, considera Banc Post drept o investitie cu o importanta strategica si beneficiaza deja de optiunea de a cumpara inca 25,75% din actiunile acesteia.

Cu toate acestea, Fitch apreciaza ca, data fiind actuala structura a actionariatului Banc Post, sprijinul acordat de actionarii sai straini in caz de necesitate este probabil, dar nu este cert.

Ratingul pentru sprijin evalueaza daca o institutie va fi sau nu sustinuta de proprietarii sai ori de autoritatile guvernamentale in situatia in care se va confrunta cu dificultati. Acest rating nu este acordat datoriilor unei banci, ci reprezinta o evaluare a soliditatii sale intrinsece si a gradului de sprijin exterior care ar putea fi disponibil sau nu.

Conform scalei de ratinguri a Fitch, simplificata in luna mai a acestui an, ratingul "1" este atribuit unei banci pentru care exista o garantie legala clara din partea statului sau unei banci cu o asemenea importanta internationala si nationala incat sprijinul din partea statului ar fi asigurat, daca s-ar impune. Statul in cauza trebuie sa fie pregatit si capabil sa-si sprijine principalele banci.

Ratingul "2" este acordat unei banci pentru care sprijinul statului ar fi disponibil, chiar in absenta unei garantii certe. Acest lucru s-ar putea datora, de exemplu, importantei pe care o are banca pentru economie sau relatiei sale istorice cu autoritatile. Ratingul "3" este atribuit unei banci ai carei proprietari institutionali au o reputatie si resurse suficiente pentru a o sustine, in cazul in care va fi necesar.

Ratingul "4" este atribuit unei banci pentru care sustinerea este probabila, dar nesigura. Ratingul "5" este acordat unei banci care ar putea fi sustinuta, dar exista un grad ridicat de incertitudine in acest sens.

Sufixul "T" indica existenta unui risc semnificativ sau potential de origine economica si/sau politica, care ar putea impiedica sustinerea creditorilor externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri