Bănci și Asigurări

Florian Neagu, director adjunct stabilitate financiară, BNR: Dacă se rămâne pe abordarea care a funcţionat acum un deceniu, s-ar putea ajunge la ratarea unor oportunităţi. Există spaţiu ca băncile să se orienteze mai mult spre riscuri mai mari, ce ar permite o creditare mai amplă

Florian Neagu, director adjunct stabilitate financiară, BNR

Florian Neagu, director adjunct stabilitate financiară, BNR

Autor: Mircea Nica

29.04.2022, 19:20 235

„Ne dorim ca intermedierea financiară să fie mai orientată către economia reală, către firme. Cred că va fi un obiectiv destul de greu de atins. Rolul autorităţilor pentru a implementa disciplina la plată în economie. Capitalizarea economiei trebuie să se îmbunătăţească semnificativ“

Există un spaţiu prin care băncile se pot orienta mai mult către instrumente financiare, precum cele aflate sub umbrela Planul Naţional de Redresare şi  Rezilienţă (PNRR), care presupun să îşi asume riscuri mai mari şi ar permite un nivel de creditare mai amplu, a spus Florian Neagu, director adjunct, Direcţia stabilitate financiară BNR, în cadrul unei conferinţe de profil.

„Fructificarea semnificativă de către bănci şi IFN a instrumentelor financiare aflate sub umbrela PNRR şi a programelor operaţionale, elaborarea unei politici industriale, în linie cu cea dezvoltată la nivel european, care să orienteze eforturile autorităţilor către sectoarele unde România deţine avantaje competitive, îmbunătăţirea educaţiei financiare a managerilor şi creşterea pregătirii profesionale a bancherilor şi fructificarea oportunităţilor oferite de agenda europeană privind schimbarea climatică, prin finanţarea mai amplă a proiectelor verzi sunt posibile soluţii pentru creşterea sustenabilă a intermedierii financiare“, a explicat Florian Neagu.

El a mai adăugat că în prezent s-a observat că băncile sunt foarte interesate şi dornice să intre în asemenea instrumente financiare: „Ceea ce constatăm acum este că băncile sunt foarte interesate şi dornice să intre în asemenea instrumente financiare. Pe de altă parte, vedem spaţiu ca bancile să se orienteze mai mult şi către instrumente care presupun să îşi asume riscuri mai mari, dar care ar permite un nivel de creditare mai amplu. A rămâne pe abordarea care a funcţionat acum un deceniu ar putea duce la ratarea unor oportunităţi din prezent“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO