Bănci și Asigurări

FMI este îngrijorat de implicaţiile tensiunilor politice asupra economiei şi finanţării bugetului

FMI este îngrijorat de implicaţiile tensiunilor politice asupra economiei şi finanţării bugetului

Autor: Claudia Medrega

08.08.2012, 00:02 737

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer (foto stânga), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care situaţia politică actuală din România îl are asupra economiei, precum şi asupra costurilor de finanţare şi a recomandat Guvernului să se concentreze pe obiectivele macroeconomice şi să promoveze politica bugetară şi reformele. Misiunea FMI l-a vizitat ieri la

Cotroceni pe preşedintele interimar Crin Antonescu (foto dreapta), însă premierul nu s-a întâlnit până acum cu delegaţia. "Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi, eventual, şi a creşterii. Este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, să promoveze politica bugetară şi reformele care să determine o creştere economică mai rapidă", a declarat De Vrijer, citat de Mediafax.

El a avertizat că "este foarte important nu doar să vor­bim despre aceste mă­suri, dar să şi acţionăm". Şi BNR a atenţionat că poten­ţialele implicaţii adverse ale pre­lungirii tensiu­ni­lor politice interne, alături de in­cer­titu­dinile legate de zona euro, ar putea avea consecinţe şi asupra costurilor finan­ţării deficitului fiscal şi refinanţării dato­riei publice, care ar putea să determine riscuri la adresa ţintei de deficit fiscal, prin ma­jorarea cheltuielilor bu­getare spe­cifice.

Majoritatea analiştilor sunt sceptici că România va reuşi în acest an să atingă ţinta de deficit bugetar, setată la 2,2% din PIB, şi apreciază că este extrem de dificil de acceptat o majorare a ţintei din partea FMI şi UE. "După estimările mele, ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB asu­ma­tă de Guvern este mult prea ambi­ţioa­să şi este dificil de atins, chiar şi pe seama reducerii drastice a cheltuielilor de ca­pital. Un prim motiv este faptul că exe­cuţia bugetară este bazată pe o creştere eco­nomică de 1,5% an/an, iar noi esti­măm că avansul PIB ar putea fi de 0,7% an/an în 2012 şi luăm în considerare o creş­tere eco­nomică de maximum 1% anul acesta, având în vedere încetinirea expor­turilor, ten­siu­nile politice interne şi vremea nefavo­rabilă agriculturii", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

La rândul lui, Eugen Sinca, analist al BCR, consideră că atingerea ţintei de deficit bugetar din acest an este o misiune ambiţioasă, în condiţiile în care chel­tuielile suplimentare legate de majorarea salariilor din sectorul public şi de plata contribuţiilor de sănătate pentru anumite categorii de pensionari vor apăsa asupra cheltuielilor publice din a doua jumătate a anului. "Credem că este extrem de dificil de acceptat o majorare a deficitului bu­ge­tar din partea FMI şi UE, dar dacă acest lucru se va întâmpla, cheltuielile supli­mentare ar trebui îndreptate spre in­ves­tiţii în infrastructura rutieră şi în agricul­tură. Totodată, autorităţile ar trebui să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale şi să reducă cheltuielile publice ineficiente", spune Sinca. Cătă­lina Molnar, senior economist al RBS Bank, consideră că majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor în absenţa unor reduceri de personal ar putea să ducă la presiuni suplimentare în zona cheltu­ielilor de personal în a doua parte a anului.

"Cu toate acestea, evoluţia foarte bună a veniturilor, precum şi vechile obi­ceiuri de a reduce cheltuielile de capital pentru a suplimenta cheltuielile curente (ce pot fi reinstituite oricând - nefiind însă o soluţie constructivă pe termen lung), ne pot oferi o probabilitate ridicată ca deficitul să se încadreze în ţinta finală. Cu toate că noi avem o estimare a deficitului de circa 2,5% din PIB (cash), superioară ţintei, important este că România se va încadra în plafonul maxim de 3% din PIB în termeni ESA95 astfel încât să se clădească premisele ieşirii din procedura de deficit excesiv", a explicat Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO