Bănci și Asigurări

Fondul de Garantare a Depozitelor a contractat un imprumut stand-by de 300 de milioane de euro de la banci

09.03.2009, 16:46 35

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a contractat de la banci linia de credit stand-by reprezentand echivalentul in lei al sumei de 300 mil. euro, a declarat pentru ZF directorul general al institutiei, Niculae Vulpescu.

Aceasta operatiune este necesara pentru a sustine decizia de majorare a plafonului de garantare de la echivalentul a 20.000 de euro la 50.000 de euro pentru clientii persoane fizice.
"Pana la finele lunii februarie au fost convenite cu toate institutiile de credit contactate nivelul liniei de credit stand-by si conditiile prevazute in conventie si au fost semnate conventiile, iar acestea au intrat in vigoare la 1 martie 2009. Ca atare, linia de credit stand-by reprezentand echivalentul in lei al sumei de 300 mil. euro a fost contractata fara probleme", a explicat Vulpescu. Astfel, resursele care se asigura Fondului in anul 2009 sub forma contributiilor reprezinta sub 20% din total, restul de peste 80% fiind sub forma liniei de credit stand-by, la care se apeleaza numai in cazul falimentului unei institutii de credit si cand resursele proprii ale Fondului sunt insuficiente. "Aceasta linie de credit stand-by se acorda in baza legii, se utilizeaza doar in caz de faliment al unei institutii de credit si numai daca resursele proprii ale Fondului nu sunt suficiente", a precizat Vulpescu.
Majorarea plafonului de garantare a depozitelor la 50.000 de euro, a intrat in vigoare pe 15 octombrie 2008, pe fondul crizei bancare din Vest. Romania s-a aliniat masurilor luate de alte state membre ale UE. Pentru companii, plafonul a ramas la echivalentul in lei a 20.000 de euro.
Contractarea liniilor de credit este necesara in conditiile in care contributiile directe ale bancilor la Fond nu pot acoperi efortul pe care il presupune cresterea plafonului de garantare, desi acestea au fost majorate pentru 2009. Astfel, cota de contributie anuala a fiecarei banci a urcat de la 0,1% la 0,2% din soldul depozitelor care intra in schema de garantare, iar institutiile de credit sunt obligate sa achite contributiile pana la 30 aprilie. Vulpescu a precizat ca, in masura in care se va apela la astfel de linii de credit stand-by, sumele respective trebuie rambursate ca orice credit, inclusiv cu plata dobanzii.
Discutiile cu bancile s-au desfasurat pe baza proiectului conventiei privind linia de credit stand-by, in care s-au mentinut principalele conditii practicate anterior, schimbarile operate vizand mai ales scurtarea termenului de efectuare a platilor si diminuarea comisionului de neutilizare de la 0,5% la 0,3%.
Conform planului aprobat de Consiliul de Administratie al BNR care supervizeaza activitatea Fondului, finantarea urmeaza sa fie contractata pentru perioada martie 2009 - februarie 2010. Vulpescu a precizat ca in cei trei ani de cand se contracteaza linii de credit stand-by nu s-au efectuat niciodata trageri, astfel ca Fondul a platit anual un comision de neutilizare in suma de circa un milion de euro.
Aceasta metoda de finantare mixta utilizata de Fond, care vine in sprijinul institutiilor de credit, nu este folosita si de alte scheme de garantare din UE, potrivit lui Vulpescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO