Bănci și Asigurări

Fondul de garantare a depozitelor acuza bancile

12.09.2006, 18:20 12

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a constatat ca bancile comerciale nu au platit in 2005 contributii de 3,8 milioane de euro aferente depozitelor atrase in 2004 din cauza incadrarii eronate a unor depozite in categoria celor negarantate in loc de cea a depozitelor garantate.
Din 34 de institutii de credit verificate, eroarea de incadrare a vizat in 94% din cazuri depozite ale intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, 29 de banci nu au raportat la sfarsitul lui 2004 depozite reprezentand echivalentul a 702 milioane de euro. Un numar de 34 de banci au incadrat eronat depozite in suma de 829 mil. euro.
Cu alte cuvinte, in cazul in care una dintre bancile in cauza ar fi intrat in incetare de plati, clientii ale caror depozite nu fusesera raportate ori fusesera incadrate gresit nu ar fi putut primi despagubiri de la Fondul de Garantare, in plafonul 10.000 de euro, aferent anului 2005, respectiv de 15.000 de euro aferent anului 2006.
De asemenea, in urma unui sondaj realizat la sucursalele bancare din zona Pietei Unirii si de pe Bulevardul Unirii, FGDB a constatat "o mare dezordine in cunoasterea si aplicarea legislatiei Fondului, caz in care se poate aprecia ca aceste situatii trebuie aduse la cunostinta institutiilor de credit de catre Consiliul de administratie al ARB in vederea luarii masurilor necesare".
De exemplu, nesolicitarea de catre banci a completarii Declaratiilor deponentilor privind incadrarea depozitelor si inscrierea unor elemente din Declaratie in cererea de deschidere de cont reprezinta o incalcare a prevederilor exprese atat ale legii de functionare a Fondului, cat si ale reglementarilor Fondului emise in aplicarea legii.
In acelasi timp, bancile nu respecta regulile de informare a clientilor in privinta criteriilor de garantare a depozitelor constituite.
In aceste conditii, Fondul a facut o propunere de simplificare a modului de identificare si incadrare a depozitelor apartinand IMM-urilor, asteptand inca un punct de vedere din partea bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO