Bănci și Asigurări

Fondul European de Investiţii oferă două garanţii în valoare de aproximativ 370 mil.euro către UniCredit Group pentru a finanţa investiţii de aproximativ 1 miliard de euro realizate de IMM-uri din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România

Fondul European de Investiţii oferă două garanţii în...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2023, 12:25 153

Grupul italian UniCredit a contractat două garanţii în valoare de 370 milioane de euro de la Fondul European de Investiţii (EIF), parte a Grupului BEI, pentru a acoperi finanţări de aproximativ 1 miliard de euro direcţionate spre IMM-uri din şapte ţări UE, inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Garanţiile EIF susţinute de InvestEU vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiţii favorabile pentru 2.500 de IMM-uri, mai ales pentru proiecte care contribuie la tranziţia verde şi digitală, dar şi pentru a stimula sectoarele culturale, educaţionale şi sociale.

"Asigurarea finanţării sustenabile pentru a alimenta investiţiile sociale şi inovarea este un aspect critic al angajamentului nostru de a îmbunătăţi aspectul social al celor trei direcţii de mediu, oameni şi guvernanţă (ESG) în orice fel posibil. În ultimii zece ani, colaborarea noastră cu Grupul BEI a permis acces mai uşor la finanţare pentru mai mult de 12 000 de întreprinderi mici şi mijlocii din Europa Centrală şi de Est”, a declarat CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel.

Tranzacţiile sunt susţinute de InvestEU, programul de finanţare pe termen lung al Uniunii Europene pentru a susţine investiţiile durabile, inovaţia şi crearea de locuri de muncă în Europa, care are ca scop mobilizarea a cel puţin 372 de miliarde de euro în investiţii pentru priorităţile UE până în 2027.

UniCredit va acorda credite şi asociaţiilor de locuinţe şi persoanelor pentru propriile lor investiţii în energie regenerabilă şi eficienţa energetică în clădirile rezidenţiale, precum şi pentru a promova dezvoltarea mobilităţii durabile.

"Relaţia excelentă dintre Grupul BEI şi Grupul UniCredit este cheia pentru a ajunge la cât mai multe afaceri mici din Europa Centrală şi de Est, asigurându-se că acestea au resursele necesare pentru a investi într-un viitor mai luminos, mai durabil şi mai inovator", a declarat preşedintele EIF, Gelsomina Vigliotti.

În ultimii ani, UniCredit a intermediat deja peste 7 miliarde EUR de finanţare pentru afaceri din Europa Centrală şi de Est, sprijinind astfel peste 35 000 de clienţi din regiune, în principal IMM-uri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO