Bănci și Asigurări

François Bloch, CEO al BRD: Piaţa creditului retail încetineşte, inclusiv la producţia de credite imobiliare noi. Activitatea de creditare a BRD a fost rezilientă

François Bloch, CEO al BRD: Piaţa creditului retail...

Pe piaţa creditului retail se observă o încetinire, iar acest lucru se remarcă şi la nivelul producţiei de împrumuturi imobiliare noi, creditarea ipotecară la nivelul pieţei fiind susţinută în special de operaţiunile de schimbare a indicelui ROBOR cu IRCC sau de mutare de la dobândă variabilă la dobândă fixă, susţine François Bloch, CEO al BRD-SocGen, a treia bancă mare din România.

„Ca observaţie generală, la nivelul pieţei activitatea a fost mai degrabă caracterizată de tranzacţii legate de schimbarea indicilor ROBOR în IRCC sau mutarea de la dobândă variabilă la dobândă fixă“, a spus şeful BRD pentru ZF.

Ecartul valoric dintre indicii IRCC şi ROBOR a determinat mii de români să-şi treacă ipotecarele de la ROBOR la IRCC, aceste credite convertite figurând ca noi. Concret, o influenţă asupra volumului ipotecarelor noi a venit şi de la conversia creditelor vechi legate de ROBOR, care a avut o medie de 7,1% în T1/2023 (şi era 6,85% la final de martie), în credite legate de noul indice IRCC, care era în T1/2023 de 5,7%, iar în T2 este 5,98%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO