♦ „Unii clienţi aleg modelul cu rate egale dintr-un motiv simplu şi foarte pragmatic: el le permite atât încadrarea în gradul de îndatorare din normele BNR, cât şi accesul la suma dorită“ l BRD spune că va contesta în instanţă procesul-verbal al ANPC şi alte eventuale acte subsecvente.
BRD pune în aplicare şi respectă întocmai cadrul legal în vigoare (OUG 50/2010, OUG 52/2016) atât sub aspectul modului de calcul al graficelor de rambursare, cât şi în privinţa informării prealabile a clienţilor în legătură cu cele două modele de grafice (cu rate descrescătoare, respectiv în rate egale), a transmis ieri banca românească cu capital francez ca reacţie la acuzaţiile şi amenzile ANPC.
În plus, explică banca, după ce clienţii au ales la începutul contractării unui credit una din cele două variante de rambursare (cu rate egale sau cu rate descrescătoare), pe parcurs pot să schimbe modelul de rambursare. „La BRD, clienţii au posibilitatea, în funcţie de situaţia veniturilor la un anumit moment, să schimbe oricând pe parcursul creditului modelul de rambursare“, a transmis BRD la solicitarea ZF.
Modalitatea de calcul al dobânzii raportată la valoarea principalului (soldul creditului) este statuată prin lege şi aplică aceleaşi principii care sunt utilizate în ţările europene şi nu numai, încă de la începuturile reglementării activităţii de creditare, completează BRD.