Bănci și Asigurări

Francul elveţian a atins un nou maxim istoric la cursul BNR de vineri

Francul elveţian a atins un nou maxim istoric la cursul...

Autor: Marius Oncu

16.01.2015, 15:45 572

Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,8863 lei, în urcare cu 3,53 bani (0,92%) faţă de joi, în contextul întăririi monedei americane în raport cu euro pe pieţele externe. Cursul dolarului a depăşit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei.

Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

"I-am cerut ministrului să discute cu BNR şi să fie propuse măsuri", a spus Ponta pentru MEDIAFAX.

Cu puţin înainte de ora 13:00, euro era cotat în piaţa interbancară la 4,5125 - 4,5135 lei, în urcare de la 4,510 lei/euro în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de joi.

Volumele din piaţa interbancară locală s-au situat la un nivel foarte ridicat, depăşind de două ori media pentru prima jumătate a zilei. Schimburile dintre băncile comerciale au oscilat vineri între un minim de 4,5055 lei/euro şi un maxim de 4,5135 lei/euro.

"Cursul euro/leu a deschis sus, cu un interes mai ridicat la cumpărare de euro. La noi toată lumea este reticentă. Le este frică şi în sus şi în jos. Regiunea aşteaptă ceva, o conferinţă de presă, o ieşire. Forintul şi zlotul au expuneri mai mari decât leul faţă de franc. Toată lumea este în aşteptare, iar noi în general urmăm zona în astfel de momente. Cursul euro/franc a coborât din nou sub paritate pe parcursul nopţii, când sunt active pieţele din Asia. Are încă o volatilitate destul de mare şi se mişcă agresiv şi repede", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune forintul s-a apreciat cu 0,7% în raport cu euro, iar cotaţia zlotului stagnează.

Aproape de ora 13:00, euro era cotat pe pieţele externe la 1,0172 franci, după ce a variat vineri într-un interval mai larg de 0,9754 - 1,025 franci/euro. Cotaţia euro a coborât sub 1 franc şi vineri, dar fără să se mai aproprie de minimul de joi. Euro a fost tranzacţionat sub 1 franc pe timpul nopţii, când pe piaţa interbancară sunt mai activi jucătorii din Asia.

Euro nu a mai coborât sub nivelul de 1 franc după intrarea la tranzacţionare a băncilor europene, iar schimburile s-au perfectat într-un interval de 1,0016 - 1,025 franci.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au stagnat vineri la 0,06% - 0,43% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,12% - 0,62% pe an, în urcare de la 0,1% - 0,59% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 1,6% pe an, de la 1,57% pe an joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO