Bănci și Asigurări

Francul elveţian, la noi maxime record faţă de leu. Cei care au de platit credite in franci simt tot mai acut creşterea cursului

Francul elveţian, la noi maxime record faţă de leu. Cei care au de platit credite in franci simt tot mai acut creşterea cursului

Foto: Genevalunch

29.12.2010, 14:07 42

BNR a anunţat pentru astăzi un nou curs de referinţă record faţăde francul elveţian, leul depreciindu-se cu încă 1,67 de bani,paritatea ajungând la un nou nivel record, de 3,4379 lei pentru unfranc elveţian.

Aprecierea monedei elveţiene reprezintă o lovitură greapersoanelor împrumutate în franci elveţieni, faţă de anul trecutrestanţele la creditele în alte monede decât leu, euro sau dolar,înregistrând o creştere de aproape şase ori, în timp ce totalulrestanţelor populaţiei s-a dublat.

Mai multe bănci au promovat creditele în franci elveţieni în2006-2007, datorită dobânzilor foarte mici afişate, iar acumclienţii încep să simtă puternic presiunea cursului.
În octombrie, ultima lună pentru care sunt disponibile date,restanţele la franci elveţieni au sărit cu 15% faţă de septembrie,până la echivalentul a 156 mil. euro. Faţă de octombrie 2009,restanţele la creditele în franci elveţieni au crescut de şaseori.

Faţă de 2008, francul elveţian este cu peste 30% mai puternic înfaţa leului. În plus, multe bănci au utilizat formule de dobândăpromoţională mai mică, valabilă în primul an de contract, după carese trecea la o formulă de calcul care conducea la o dobândă maimare. Astfel, clienţii au fost loviţi din două părţi, şi decreşterea dobânzii şi de deprecierea leului.

Faţă de moneda europeană, Banca Naţională a anunţat astăzi uncurs în creştere 4,23 de bani, acesta ajungând la 3,3184lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO