Bănci și Asigurări

George Becali si-a angajat echipa pentru Becali Bank

George Becali si-a angajat echipa pentru Becali Bank

Desen: Romeo Raileanu

25.03.2008, 19:07 1332

Omul de afaceri George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua, a depus la BNR documentatia pentru infiintarea unei institutii de credit pe care intentioneaza sa o denumeasca Becali Bank, cu un capital social de 30 mil. euro.
"Echipa de conducere e gata, am depus documentele si sper ca intr-o luna si ceva sa primesc autorizatia ca pana la vara banca sa poata incepe sa lucreze. Va avea un capital social de 30 mil. euro si se va numi Becali Bank, asa cum am mai anuntat", a declarat Becali pentru ZF.
Becali spune ca, in afara de el, institutia va mai avea un singur actionar - un fin de-al sau, cu o participatie de 10%.
De asemenea, Becali afirma ca va fi o "banca privata", adica pentru clienti companii si pentru persoane fizice "cu multi bani". Sustine ca nu l-a interesat sa cumpere o banca existenta, nici macar daca s-ar realua privatizarea CEC.
"Nu ma intereseaza sa cumpar. Vreau o banca de la zero. Cu CEC-ul a fost un proiect atunci, cand cu privatizarea, acum nu ma mai intereseaza." Conform declaratiei publicate anul trecut, cand a candidat la europarlamentare, Becali si-a estimat averea la circa trei miliarde de euro ca valoare de piata, mare parte sub forma de terenuri.
Pentru proiectul noii banci, omul de afaceri a reusit sa stranga o echipa de bancheri cu experienta, care l-ar putea ajuta sa obtina autorizatia de functionare pregatind documentatia complexa ceruta de BNR: presedinte al Consiliului de Administratie va fi Gabriela Tudor, ca director executiv a ales-o pe Anca Soricut, iar ca vicepresedinte executiv pe Adrian Grigoriu.
Gabriela Tudor si-a inceput cariera in anii '70 lucrand pentru sucursala de la Londra a fostei Banci Romane de Comert Exterior. In 1971 absolvise Facultatea de Comert Exterior de la ASE, fiind colega de promotie cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Tudor a lucrat si la banca centrala, unde a fost director general responsabil cu operatiunile de piata si reglementarile valutare, apoi consilier al guvernatorului. Ulterior a fost vicepresedinte si prim-vicepresedinte al RoBank, iar din 2005 pana in 2007 vicepresedinte al CEC.
Anca Soricut a fost reprezentant in Romania al American Express Bank si a mai lucrat pentru Alpha Bank si UniCredit Bank. Adrian Grigoriu a fost angajat al Bancii Nationale, in Directia operatiuni de piata valutara, unde a ocupat pozitia de director adjunct.
Procesul de autorizare a institutiilor de credit de catre Banca Nationala cuprinde doua etape: aprobarea constituirii si autorizarea functionarii.
Aprobarea constituirii institutiei de credit nu garanteaza obtinerea autorizatiei de functionare.
BNR evalueaza calitatea actionarilor unei institutii de credit in functie de provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si de transparenta sursei fondurilor respective, de soliditatea situatiei financiare a fiecarui actionar, de capacitatea actionarilor de a sustine financiar institutia de credit, in caz de nevoie, de integritatea si reputatia actionarilor in comunitatea de afaceri.
Sumele destinate capitalului social trebuie sa provina din surse proprii, sa nu fie imprumutate.
BNR poate respinge o cerere de autorizare in masura in care considera ca nu se poate stabili provenienta fondurilor ce vor fi utilizate pentru capitalul social al bancii sau ca justificarea prezentata nu este suficienta pentru a determina daca sunt indeplinite cerintele prevazute de lege sau in cazul in care din informatiile furnizate de persoanele implicate in proiect nu rezulta in mod clar natura activitatii desfasurate de acestea.
In toamna anului trecut, Becali a fost audiat la DNA in legatura cu un dosar care vizeaza un schimb de terenuri cu Ministerul Apararii.
Daca ar ajunge sa fie judecat si condamnat, Becali nu ar mai avea dreptul sa infiinteze o banca, potrivit legislatiei care vizeaza infractiuni de coruptie, spalare de bani, infractiuni contra patrimoniului, abuz in serviciu, luare sau dare de mita, fals si uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscala etc.
BNR le cere actionarilor unei banci noi un CV din care sa rezulte activitatea desfasurata in prezent si in ultimii 10 ani, entitatile in care detin sau au detinut in ultimii 10 ani responsabilitati de administrare si/sau de conducere, plus un chestionar cu 29 de intrebari.
Dupa falimentele din anii '90, oamenii de afaceri locali s-au ferit sa mai infiinteze banci. In prezent, mai functioneaza doar trei institutii de credit cu capital privat autohton - Banca Transilvania, a cincea de pe piata dupa valoarea activelor, cu 3,84 mld. euro, si Banca Carpatica si Libra Bank - ultimele doua cu cote de piata de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO