Bănci și Asigurări

Germanii ar veni la o Astra fara procese

01.06.2001, 00:00 15



Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, a discutat la inceputul saptamanii cu o serie de investitori germani problema privatizarii societatii de asigurare Astra, au declarat surse apropiate delegatiei care a participat la saptamana economica romaneasca de la Berlin.

Inceperea unor negocieri serioase este insa obstructionata de cele trei procese pe care Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului le-a mostenit de la FPS din cauza incercarii esuate de privatizare din toamna anului trecut.

Surse de pe piata RASDAQ, pe care actiunile societatii Astra sunt listate incepand din 1997, afirma ca, in ultimele zile, a aparut un interes subit pentru aceste titluri. Dupa ce actiunile Astra au fost ignorate mai bine de o luna, in sedinta de ieri s-au realizat trei tranzactii, in care au fost implicate 380 de actiuni.

Pretul mediu al unei actiuni a urcat astfel la 58.789 de lei. La ultima tranzactie precedenta, de pe 18 aprilie, o actiune Astra era cotata la circa 27.000 lei.

Compania a avut anul trecut incasari din prime de circa 480 miliarde lei. Cota sa de piata a scazut in 2000 la 8,8%, fata de 11,7% in 1999. Acest declin a adus Astra pe locul patru in topul societatilor de asigurare de pe piata romaneasca.

Surse din cadrul APAPS spun ca, din cauza celor trei procese avand ca obiect privatizarea, situatia societatii Astra este in continuare a€oin coada de peste", nefiind repartizata unei directii de privatizare din cadrul institutiei.

In aceste conditii, nu s-a hotarat nici ce strategie se va adopta pentru privatizarea ultimei societati de asigurare cu capital majoritar de stat.

"Se asteapta limpezirea situatiei si, oricum, o decizie se va lua tot la nivelul guvernului", au spus sursele citate. APAPS detine 75% din actiunile Astra, restul fiind impartit de cele cinci SIF-uri, care detin cate cinci procente.

Cele trei procese in care este citata APAPS au fost intentate, in parte, de firmele Ceptura SRL, Nova Trade si de SIF Muntenia.

Ceptura SRL a obtinut cel mai mare punctaj in urma participarii la licitatia pentru Astra, din toamna trecuta, insa fostul FPS a decis reluarea licitatiei si eliminarea Ceptura din competitie, caracterizand oferta sa drept "neserioasa"

Administrator Int., firma clasata pe locul doi la licitatie, s-a retras dupa ce Comisia de Privatizare i-a atribuit societatii Ceptura cel mai bun punctaj. Nova Trade, firma care a avut al treilea punctaj, a cerut sa fie declarata castigatoare, a dat in judecata FPS si a castigat.

Al treilea proces, tot legat de privatizare, este de data aceasta intre Astra si SIF Muntenia, care detine in jur de 5 procente din capitalul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO