Bănci și Asigurări

Gherghescu, EY: Odată cu aplicarea noilor standarde contabile toate activele financiare ale băncilor vor avea un provizion, inclusiv titlurile de stat

Gherghescu, EY: Odată cu aplicarea noilor standarde...

Autor: Claudia Medrega

08.06.2016, 00:00 542
Necesitatea de provizioane a băncilor ar putea să crească odată cu aplicarea noilor standarde contabile pentru instituţiile financiare (IFRS 9), instituţiile de credit urmând să fie obligate să ia în considerare inclusiv evenimente viitoare când determină riscul de neplată în cazul împrumuturilor, susţine Gelu Gherghescu, partener în cadrul firmei de audit şi consultanţă EY (Ernst & Young).

„Odată cu aplicarea IFRS 9 toate activele financiare vor avea un provizion. Băncile trebuie să aibă în viitor provizioane în situaţiile financiare inclusiv pentru titlurile de stat“, a spus Gherghescu la evenimentul Summer Banking Academy organizat de Institutul Bancar Român. Noile standarde de contabilitate IFRS 9 ar urma să intre în vigoare în 2018. În urma aplicării noilor reguli contabile, băncile trebuie să recunoască în bilanţ mult mai devreme un risc şi să îl provizioneze, ceea ce va duce la creşterea costurilor.

În cazul împrumuturilor care au deja probleme la rambursare, băncile trebuie să estimeze riscul de pierdere aşteptat pentru întreaga maturitate a împrumutului, potrivit reprezentantului EY. Provizioanele mari constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante s-au reflectat în anii de criză în pierderi uriaşe pentru sistemul bancar. Anul trecut, sistemul bancar a revenit pe profit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO