Bănci și Asigurări

Gigantul JPMorgan va vinde Unita

04.04.2008, 20:41 11

JPMorgan, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Unita, au declarat pentru ZF surse de pe piata.
Unita a fost scoasa la vanzare recent de actionarul majoritar, grupul austriac Vienna Insurance, iar acum se afla in proces de due-dilligence (audit in vederea vanzarii). Austriecii au decis sa renunte la companie dupa achizitia BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata de la grupul Erste Bank, pentru a evita problemele cu Consiliul Concurentei, din cauza cresterii cotei de piata.
Unita practica doar asigurari generale si a incheiat anul trecut cu afaceri de 137,8 milioane de euro, in crestere cu 87% in euro fata de 2006. Businessul companiei se bazeaza pe asigurari auto Casco si de raspundere civila (RCA), care au o pondere de 84% in portofoliu. Politele Casco reprezinta 45% din primele brute subscrise, iar cele RCA - 39%.
Circa 13% din totalul primelor brute subscrise sunt din asigurari property, iar restul din alte tipuri de polite.
Reprezentantii companiei nu au publicat inca rezultatul financiar, insa estimeaza ca este vorba de pierdere, la fel ca in 2006.
Unita a fost infiintata in 1990 in Timisoara, iar la inceputul lui 2001 a fost preluata de Vienna Insurance (fostul grup Wiener Staedtische).
Vienna Insurance mai detine pe piata locala companiile Omniasig, Omniasig Life, Agras si Asirom si are o cota de piata de 37%, fiind primul jucator din industria asigurarilor. Companiile Vienna Insurance pe piata locala, inclusiv divizia de asigurari a grupului BCR, au ajuns la subscrieri de circa 793 de milioane de euro in 2007, fata de 237 de milioane de euro in 2006, cand austriecii nu aveau in portofoliu Asirom si cei doi asiguratori ai BCR.
Unita va deveni astfel a sasea companie de asigurari care isi schimba actionarii in acest an, dupa Ardaf, RAI, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Asiban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO