Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus si-au triplat activele, pana la 1,75 miliarde de euro

Grecii de la Piraeus si-au triplat activele, pana la 1,75 miliarde de euro

Stavros Lekkakos, presedinte si CEO al Piraeus Bank Romania

26.07.2007, 17:43 20

Grecii de la Piraeus Bank au reusit sa-si tripleze activele in 12 luni, pana la 1,75 miliarde de euro, la sfarsitul lui iunie, dupa ce au mers agresiv pe creditare.
Cel mai dinamic segment a fost retailul, care a crescut de opt ori din iunie 2006 pana in iunie anul acesta, plecand insa de la o baza destul de redusa. La jumatatea acestui an banca avea in sold credite de 437 de milioane de euro, acordate clientilor individuali.
Banca nu a publicat si profitul aferent primului semestru.
Grecii de la Piraeus Bank, unul dintre jucatorii de top de pe piata elena, au intrat pe piata romaneasca in anul 2000, prin achizitia Pater Bank, insa au avut o prezenta destul de discreta pana anul trecut.
Activele bancii, de 1,75 miliarde de euro, marcheaza o crestere cu 210% fata de iunie anul trecut. Reprezentantii bancii noteaza ca totalul anuntat include activele "administrate" de filiala locala. Astfel, totalul include si activele locale inregistrate in bilantul actionarului strain. Spre exemplu, pentru decembrie anul trecut Piraeus Bank Grecia a anuntat ca detine in Romania active de peste 900 de milioane de euro, in timp ce filiala locala a raportat la BNR active de numai 570 de milioane de euro. Metoda "exportului" de credite este de altfel larg utilizata de bancherii locali, care incearca astfel sa evite costurile mari impuse de reglementarile BNR.
"Este important sa continuam acest ritm de dezvoltare pentru a atinge obiectivele ambitioase pe care ni le-am propus si tocmai de aceea anul acesta va fi unul de consolidare si de investitii in infrastructura", spune Stavros Lekkakos, presedinte si CEO al Piraeus Bank Romania.
In primavara, grecii au operat o infuzie importanta de capital, de 50 de milioane de euro, pentru a sustine extinderea filialei locale. Banca are acum un capital social de 320 de milioane de lei (102 milioane de euro). Pentru anul acesta, banca si-a propus o dublare a profitului brut, pana la 6,5-7 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor bancii, expansiunea rapida pe zona de retail a fost permisa de lansarea de noi produse, dar si de extinderea rapida a prezentei teritoriale. La jumatatea acestui an banca opera 70 de unitati, fata de 30, cate avea in iunie trecut. Pana la sfarsitul anului grecii si-au propus sa depaseasca 100 de unitati operationale. Lekkakos a aratat anterior ca dimensiunea "optima" a retelei ar fi 180-250 de unitati, nivel care ar putea fi atins prin crestere organica in cativa ani.
Desi retailul a fost foarte dinamic, segmentul corporate este inca preponderent in afacerile bancii. Imprumuturile acordate firmelor totalizau 776 de milioane de euro, cu 175% mai mult decat in iunie 2006.
Soldul total al creditelor acordate de banca a urcat in acest interval cu 230%, pana la echivalentul a 1,4 miliarde de euro.
Portofoliul de clienti a inregistrat o dinamica similara, urcand cu aproape 230%, pana la 126.000. Depozitele atrase de la clienti au urcat sensibil mai lent, ajungand la 357 de milioane de euro in iunie, cu 109% mai mult decat la jumatatea anului trecut.
Piraeus Bank avea in iunie 24.400 de carduri emise, dintre care 9.500 carduri de credit. Fata de jumatatea anului trecut, portofoliul de carduri al bancii marcheaza o crestere cu 160%.
Pentru anul acesta planurile Piraeus Bank prevad lansarea unei divizii de private banking, prin care vor fi oferite servicii specializate clientilor importanti. Banca isi va diversifica de asemenea oferta de produse de economisire, inclusiv prin vanzarea de unitati de fonduri de investitii. Intr-o prima faza vor fi oferite unitati ale fondurilor administrate de grup in Grecia.
Pe langa banca, grecii de la Piraeus mai opereaza pe piata locala o companie de leasing (Piraeus Leasing) si una de brokeraj (European Securities, membra a Bursei de Valori Bucuresti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO