Bănci și Asigurări

Grupul italian UniCredito detine si controlul Demir Romlease

26.05.2003, 00:00 89

Grupul italian UniCredito continua sa-si creasca expunerea  pe piata romaneasca, si nu numai n segmentul bancar ci si n altele conexe cum ar fi cel al leasingului sau al societatilor de brokeraj.
Dupa ce a cumparat tot ce era de vanzare din fosta Demirbank, detinand n acest moment controlul,  UniCredito a preluat oficial si participatia de 27,28% din actiunile societatii de leasing Demir Romlease. Vanzatorul actiunilor a fost societatea de investitii financiare (SIF) Muntenia.
Banca italiana a platit pentru titlurile detinute de SIF Muntenia peste 1,5 milioane de dolari.
 In urma tranzactiei, Unicredito Italia detine 63,51% din capitalul societatii de leasing, si cel mai probabil n viitorul apropiat va urma o schimbare a numelui societatii.
Banca a cumparat, n 2001, de la statul turc pachetul de actiuni reprezentand 62,5% din capitalul filialei Demirbank Romania, mpreuna cu pachetul de 36,33% din actiunile Demir Romlease, pentru suma de 18,1 milioane de dolari.
Demir Romlease detine o cota de circa 20% din piata operatiunilor de leasing pentru echipamente din Romania.
Ceilalti actionari ai societatii sunt International Finance Corporation - divizia de investitii a Bancii Mondiale, Banca Germana de Investitii si Dezvoltare - DEG si Compania Olandeza pentru Dezvoltare si Investitii - FMO.
Grupul italian are planuri viitoare de crestere substantiala pentru filiala sa bancara din Romania, tinta urmarita de italieni pana n 2005 fiind un loc n primele cinci banci din sistemul bancar romanesc.
Potrivit strategiei, facuta publica n mare de conducerea bancii la sfarsitul anului trecut, UniCredit Romania se va concentra n 2003 pe dezvoltarea retelei de sucursale - vor fi deschise n jur de 20 de agentii si sucursale (dintre acestea, sapte vor fi destinate exclusiv serviciilor de retail banking), se vor demara operatiunile de retail, si se va dezvolta activitatea de brokeraj prin relansarea societatii DemirSecurities - societate detinuta de italieni si care si va schimba cel mai probabil  numele n UniCredit Securities.
Cel putin dupa cum spuneau la sfarsitul anului trecut, italienii au programte pentru acest an investitii de 30 milioane de dolari, o parte din bani fiind deja cheltuiti pentru adjudecarea unor pachete mai mici de actiuni ale UniCredit Romania sau pentru extinderea retelei.
UniCredito Italiano Group este unul dintre cele mai importante grupuri bancare din Europa din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, care se ridica la aproximativ 23,5 miliarde de euro.
UCI se situeaza printre primele 20 de grupuri bancare ca valoare a activelor totale, avand, la sfarsitul anului trecuit, 208 de miliarde de euro.Politica grupului este orientata spre dezvoltarea activitatilor bancare n Europa Centrala si de Est, prin preluarea unor banci din Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia si Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO