Bănci și Asigurări

Horia Ciorcila detine 5% din Banca Transilvania, pachet in valoare de 86 mil. euro

15.08.2007, 20:59 166

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, este cel mai important actionar individual al bancii, detinand un pachet de aproape 5% din actiuni (4,9999%), potrivit raportului anual pe 2006.
Valoarea participatiei sale a crescut pe Bursa de la inceputul anului cu circa 26 de milioane de euro, ajungand in prezent la 86 de milioane de euro, cu conditia ca Ciorcila sa fi subscris toate actiunile care i-au revenit in cadrul majorarii de capital din acest an pentru a-si mentine participatia. El nu a vandut si nu a cumparat in acest an actiuni ale bancii.
Omul de afaceri nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri pentru comentarii. Ciorcila, 44 de ani, este unul dintre fondatorii bancii, in 1994. Transilvania a pornit cu un capital de 4 milioane de dolari, iar acum valoreaza pe Bursa 1,71 miliarde de euro (2,32 miliarde de dolari).
Ciorcila este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Cluj, fiind si unul dintre fondatorii afacerii de televiziune prin cablu Astral, care a fost cumparata in 2005 de catre grupul american UPC pentru 400 de milioane de dolari.
Un alt actionar important al Bancii Transilvania, care este prezent si in Consiliul de Administratie, este Claudiu Silaghi, care detinea la finele anului trecut 2,8% din actiuni. Participatia acestuia valoreaza in prezent circa 48 de milioane de euro, daca a participat la majorarea de capital.
Silaghi a cumparat luni pe Bursa un pachet de 200.000 de actiuni la pretul de 0,9125 lei/actiune, pentru care a platit circa 57.000 de euro. El mai achizitionase in iulie circa 174.000 de actiuni. Directorul general al bancii, Robert Rekkers, se numara si el printre actionarii semnificativi, cu un pachet de 0,65% din actiuni, care valoreaza pe Bursa aproximativ 11 milioane de euro.
Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, cu 15% din actiuni, in timp ce trei SIF-uri controleaza circa 14% din actiuni.
Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,9 lei/actiune, capitalizarea bursiera a bancii ridicandu-se la 1,715 miliarde de euro, luand in considerare majorarea de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO