Bănci și Asigurări

Ialomiţianu şi şeful Trezoreriei pregătesc la Viena ieşirea pe piaţa externă

Autor: Razvan Voican

16.01.2011, 23:50 25

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu şi Bogdan Drăgoi,secretar de stat responsabil cu Trezoreria, participă mâine laViena la discuţii cu analişti şi investitori privind situaţiaeconomică a României în cadrul conferinţei anuale regionaleorganizate de revista Euromoney.

Discuţiile vor avea loc în perspectiva lansării programului definanţare externă prin "note" pe termen mediu în limita unui plafonde 3 mld. euro pe trei ani.

Analiştii estimează că România ar putea ieşi cu o primă tranşăde titluri la o dobândă între 5 şi 6% pe an, contextul generalfiind considerat favorabil pe fondul evaluării pozitive a FMI. Anulacesta, finanţarea de pe pieţe va avea o pondere în creştere.

Prilejul întâlnirii cu analiştii şi investitorii străini va fifolosit şi pentru promovarea listării la bursă a FonduluiProprietatea, altfel că alături de cei doi oficiali va fi prezentla discuţiile privind România şi David Smart, şeful divizieifonduri suverane la Franklin Templeton, compania angajată de statpentru administrarea Fondului.

De asemenea, în sesiunea dedicată României din cadrulconferinţei îşi vor prezenta punctele de vedere privind situaţiaeconomică şi vor răspunde la întrebări Steven van Groningen,preşedintele Raiffeisen Bank, şi Szabolcs Ferencz, şeful companieipetroliere Mol România.

Bogdan Drăgoi, şeful Trezoreriei, va participa şi la un panel alminiştrilor şi guvernatorilor din regiune, la care se va discutadespre revenirea din criză, tendinţele în domeniul fiscal şi dacăţările din Europa Centrală şi de Est au nevoie să treacă la monedaeuro. În anii trecuţi, România era reprezentată în acest panel deviceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Conferinţa de început de an de la Viena privind Europa Centralăşi de Est a devenit un eveniment internaţional de networking lacare numeroşi oficiali şi şefi ai unor mari companii private dinRomânia participă în încercarea de a ameliora imaginea externă.

Anul trecut, au fost prezenţi fostul ministru al finanţelorSebastian Vlădescu, preşedintele executiv al BCR DominicBruynseels, şeful OMV Wolfgang Ruttenstorfer, vicepreşedintele FordEuropa Wolfgang Schneider, viceguvernatorul BNR Cristian Popa şişeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks. Franks vasusţine şi anul acesta o prezentare privind posibilităţile dereluare a creşterii economice în condiţii de austeritatefiscală.

În general, autorităţile neglijează acţiunile de lobby economicextern, reuniunea de la Viena fiind mai degrabă o excepţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO