Bănci și Asigurări

În continuă scădere. Soldul depozitelor străinilor în România era în noiembrie sub 4 mld. euro, în scădere cu aproape 1 mld. euro faţă de finele lui 2015

În continuă scădere. Soldul depozitelor străinilor...

Autor: Claudia Medrega

18.01.2017, 00:00 90

Depozitele pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţio­nari, au continuat să scadă pe parcursul anului trecut, coborând în noiembrie la 3,94 mld. euro, la jumătate com­parativ cu maximul din 2011.

Soldul din noiembrie 2016 este mai mic cu aproape un miliard de euro faţă de finele anului 2015 şi cu 1,7 mld. euro sub nivelul din aceeaşi lună din 2015.

Depozitele nerezidenţilor au rămas în jurul minimului ultimilor nouă ani. Un nivel mai mic al depozitelor străinilor, de 3,5 mld. euro, a fost înregistrat în 2008, când criza financiară începea să se resimtă. Tendinţa de scădere a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea continua în perioada următoare.

Banca Naţională le-a dat anul trecut băncilor comerciale înapoi cumulat circa 1 mld. euro. Reducerea creditării în valută şi consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare au determinat banca centrală să relaxeze politica monetară, spre surprinderea analiştilor, pe palierul ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută, care au fost ajustate de două ori, de la 14% la 12% în ianuarie şi ulterior, în toamnă, până la 10%. Prin reducerea RMO la valută, BNR le-a furnizat băncilor fonduri cu care pot să plătească din datorii, să ramburseze o parte din resurse la băncile-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO