Bănci și Asigurări

In Romania sunt sanse mari pentru o criza, spune UBS

05.09.2007, 18:59 20

O corectie de curs este inevitabila in Romania, avand in vedere nivelul ridicat al deficitului de cont curent si finantarea tot mai slaba a acestuia prin investitii straine, este concluzia unui studiu publicat recent de UBS, una dintre cele mai mari banci europene.
"Consideram ca evolutia actuala a economiei romanesti este nesustenabila, iar in conditiile in care nu suntem optimisti in privinta unor ajustari interne, credem ca o ajustare externa printr-o corectie de curs este necesara", scrie Clemens Grafe, economist in cadrul UBS. Fara sa dea o tinta de curs, el indica un orizont de 18 luni in care aceasta corectie ar trebui sa se produca. Clemens Grafe conduce directia Europa, Orientul Mijlociu si Africa din divizia de cercetare a grupului elvetian UBS. In perioada 1994-1996 a fost consilier al guver-nului Rusiei in cadrul programului de stabilizare macroeconomica stabilit cu FMI. Este specializat pe Europa de Est si CSI.
BNR nu comenteaza tonul ingrijorator al raportului UBS.
"Din 1998 tot apar voci de acest tip care striga ca vine furtuna", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, precizand ca Banca Nationala nu comenteaza opiniile unei institutii comerciale, chiar daca este vorba de una de talia UBS. Raportul bancii elvetiene, care a ajuns inclusiv pe masa guvernatorului Mugur Isarescu, a starnit insa anumite ingrijorari printre investitori straini cu expunere pe Romania care au adresat intrebari bancilor proprii, acestea solicitand la randul lor consultari cu specialisti ai BNR.
Cursul leu/euro a inregistrat chiar ieri o corectie de un punct procentual, pe fondul acumularii de date nefavorabile privind economia romaneasca. Euro se gaseste acum la 3,3 lei, cu 6% mai sus decat era la inceputul lui iulie, cand cursul era la minimul ultimilor cinci ani.
Printre principalii factori de ingrijorare, raportul UBS noteaza cresterea exploziva a deficitului de cont curent care ar putea sa ajunga la 16 mld. euro in anul 2007. Motorul cresterii este adancirea deficitului comercial, in conditiile in care importurile cresc de doua ori mai repede decat exporturile.
In conditiile unei adanciri rapide a deficitului de cont curent, acoperirea acestuia prin investitii straine directe este tot mai slaba. Grafe arata in studiul sau ca, daca in 2007 investitiile straine si finantarile externe atrase de banci ar putea sa acopere deficitul de cont curent, in 2008 este "improbabil" ca situatia sa se repete. Aceasta in conditiile in care el considera ca "daca actualul trend se mentine, deficitul de cont curent s-ar putea adanci la 25 de miliarde de euro in 2008, respectiv 20% din PIB". Desi nivelul datoriei externe nu este inca impovorator, studiul UBS arata ca sistemul bancar (care a absorbit pana acum grosul finantarilor externe) nu va putea sa atraga fonduri suficiente in 2008 pentru a acoperi deficitul.

UBS: "Tara unde totul ar putea s-o ia razna"
Economia arata semne clare de supraincalzire
Deficitul extern continua sa se umfle
Nici un semn de ajustare interna, ceea ce implica risc de corectie externa
Ceva trebuie sa cedeze in urmatoarele 18 luni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO