Bănci și Asigurări

Inca un pas in cursa reducerii dobanzilor la credite imobiliare: 10,9% la lei, 7,5% la euro

02.06.2005, 19:13 16

Batalia bancilor pentru atragerea de noi clienti pentru credite destinate cumpararii de locuinte intra intr-o noua faza: Bancpost arunca in joc un imprumut in euro pentru care rata dobanzii este de 7,5 % pe an, fixa in primul an, dupa care devine variabila. Varianta in lei vine cu o dobanda de 10,9% pe an, fixa pentru primii cinci ani si apoi variabila. In prezent, acestea sunt cele mai scazute niveluri de dobanda pe piata creditelor pentru locuinte.

In cazul creditului in lei, cele mai apropiate niveluri sunt oferite de ING Bank - 12% dobanda fixa in primii doi ani sau 13% dobanda fixa in primii cinci ani, respectiv de Banca Transilvania - 12,5%, dobanda fixa pe toata perioada de acordare a creditului.

Creditul lansat ieri de Bancpost - in euro si in lei - are o perioada de rambursare care poate merge de la 5 la 25 de ani.

Suma minima creditata este de 3.000 de euro, valoarea maxima de creditare depinzand exclusiv de capacitatea de rambursare a solicitantului.

Proprietatea pentru care se solicita creditul reprezinta si garantia necesara acordarii imprumutului de catre banca.

Valoarea maxima a creditului oferit de Bancpost poate acoperi pana la 80% din valoarea de piata a proprietatii pentru care a fost solicitat imprumutul.

In plus, asigurarile de viata si de locuinta sunt gratuite. O oferta asemanatoare, in care asigurarea de viata este suportata de banca, se regaseste si la HVB Bank. La Bancpost este insa gratuita si analiza dosarului de credit, precum si consultanta financiara.

Pentru stabilirea capacitatii de rambursare a creditului, Bancpost poate lua in considerare mai multe surse de venit, respectiv salarii, dividende, activitati independente, chirii si chiar poate recurge la cumularea veniturilor familiale (sot/sotie, parinti). Pre-aprobarea imprumutului se face in 48 de ore, majoritatea bancilor tinzand spre restrangerea la maximum a duratei acestei etape.

Pe segmentul creditelor in valuta destinate cumpararii de locuinte, Banca Transilvania si-a imbunatatit oferta reducand dobanda la creditele ipotecare, acordate in euro sau dolari, de la 11% la 9% pentru creditele pe o perioada de 10 ani, respectiv de la 11% la 10% pentru cele acordate pe maximum 15 ani.

De asemenea, dobanda pentru creditele imobiliare destinate cumpararii, constructiei si modernizarii locuintei a fost diminuata cu un punct procentual, pana la 9% pe an.

In cazul creditului imobiliar in lei, pe 20 de ani, imbunatatirea conditiilor de acordare presupune reducerea avansului minim obligatoriu de la 25% la 20% din valoarea investitiei, respectiv prin luarea in considerare la calculul gradului de indatorare si al capacitatii de rambursare a 50% din veniturile nete lunare ale familiei, in loc de 35%. Banca Transilvania sustine ca detine in prezent o cota de 12% din piata creditelor imobiliare/ipotecare.

La sfarsitul lunii aprilie, soldul creditelor imobiliare/ipotecare a reusit sa depaseasca pragul echivalentului unui miliard de euro. In ciuda reducerilor de dobanda la variantele in lei ale acestor tipuri de credite, ponderea finantarilor in moneda nationala nu este mai mare de 8,5%. Pe de alta parte, desi ultimele oferte de dobanda in lei pot suna tentant, conditia fixarii acestora pe termene de cinci ani sau chiar mai mult se poate dovedi dezavantajoasa in conditiile in care toate estimarile indica mentinerea trendului de scadere a dobanzilor. Nu este insa mai putin adevarat ca o dobanda mai mica de 10% la creditele in lei este putin probabil sa apara prea curand in oferta vreunei banci, exceptand campaniile promotionale, care ascund eventual anumite comisioane sau conditii care maresc costul finantarii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO