Bănci și Asigurări

Încrederea analiştilor în economia românească scade din cauza înrăutăţirii condiţiilor externe

Adrian Codîrlaşu, CFA: Indicatorul de încredere a scăzut cu două puncte, a intrat sub 50, ceea ce înseamnă decelerare economică. În opinia mea, în UE încetineşte economia şi am avut aversiune la risc, care a început şi a continuat cu războiul comercial între SUA şi China. Deşi România nu are relaţii economice directe foarte puternice cu niciuna dintre aceste  ţări, acest război comercial poate crea aversiune globală la risc, lucru văzut de cum au reacţionat bursele, şi asta opreşte fluxurile de capital sau le scumpeşte

Adrian Codîrlaşu, CFA: Indicatorul de încredere a scăzut cu două puncte, a intrat sub 50, ceea ce înseamnă decelerare economică. În opinia mea, în UE încetineşte economia şi am avut aversiune la risc, care a început şi a continuat cu războiul comercial între SUA şi China. Deşi România nu are relaţii economice directe foarte puternice cu niciuna dintre aceste ţări, acest război comercial poate crea aversiune globală la risc, lucru văzut de cum au reacţionat bursele, şi asta opreşte fluxurile de capital sau le scumpeşte

Autor: Răzvan Botea

28.08.2019, 09:10 880

„Cred că mai degrabă riscul este ca indicatorul de încredere macroeconomică să meargă în jos în continuare. Tocmai că de la realizarea sondajului s-a accentuat războiul comercial şi au venit date negative din UE.“

Indicatorul de Încredere Macroe­co­no­mi­că al CFA România (asociaţia a­na­liş­­tilor financiari) a scăzut cu 2,7 punc­te în luna iulie a acestui an prin comparaţie cu luna anterioară, pe fondul condiţiilor macreconomice externe. Tensiunile comerciale la nivel global afectează încrederea analiştilor în economia românească, indicatorul scăzând atât pe componenta de condiţii curente, cât şi pe componenta de anticipaţii.

„A scăzut cu două puncte, a intrat sub 50, ceea ce înseamnă decelerare economică. În opinia mea, în UE încetineşte economia şi am avut aversiune la risc, care a început şi a continuat cu războiul comercial între SUA şi China. Deşi România nu are relaţii economice directe foarte puternice cu niciuna dintre aceste ţări, acest război comercial poate crea aversiune globală la risc, lucru văzut de cum au reacţionat bursele, şi asta opreşte fluxurile de capital sau le scumpeşte“, a explicat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA Society România.

Sondajul a fost realizat la sfârşitul lunii iulie. În luna august a acestui an statisticile au arătat câteva semne bune pentru economia românească, dar mai cu seamă semne rele - prăbuşirea producţiei industriale în luna iunie cu 6,6% an/an şi scăderea exporturilor la un ritm de 5,5% faţă de mai. Economia româ­nească a  crescut cu 4,6% în T2, 2019, în timp ce construcţiile au înregistrat un avans de peste 30% în aceeaşi perioadă, prin com­paraţia cu perioada similară a anului trecut.

Contextul european nu este favorabil de asemenea: economia Germaniei, locomotiva economiei UE, a crescut la un ritm anual de 0,4% în al doilea trimestru al acestui an, iar economia italiană a stagnat. Germania şi Italia sunt principalii parteneri de export ai României, totalizând peste o treime din exporturile româneşti.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca în­cre­derea analiştilor în economia româ­neas­că să continue să scadă în perioada urmă­toa­re. La factorii interni se adaugă şi criza po­litică recentă din România, care va crea o aver­siune mai mare la risc, mai crede Codîrlaşu.

„Cred că mai degrabă riscul este (ca in­di­ca­torul de încredere macroeconomică - n. red.) să meargă în jos în continuare, tocmai că de la realizarea sondajului s-a accentuat războiul comercial, au venit date negative din UE. Ieri (luni - n. red.) a fost dat indicatorul de încredere din Germania, care este la minimul ultimilor şapte ani.“

Mai mult de trei sferturi dintre analiştii financiari sondaţi de CFA sunt de părere că leul se va deprecia în raport cu euro în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a cursului este anticipată la 4,8358 lei pentru un euro. Cursul valutar BNR s-a situat ieri la 4,7322 lei pentru un euro.

Aproape 60% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o majorare a ratei inflaţiei. Rata anticipată a inflaţiei pentru un orizontul de 12 luni (august 2020 / august 2019) înregistrează o valoare medie de 3,91% (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei se situa la valoarea de 3,84%).

Peste jumătate dintre analiştii economici se aşteaptă la o creştere a dobânzilor pentru împrumuturile pe piaţa interbancară pe termen scurt, până la 3,42% pe o perioadă de un an. Ieri, ROBOR la trei luni era situat la valoarea de 3,07%.

Încrederea analiştilor în economie a debutat anul acesta pe un trend descendent, din cauza Ordonanţei 114, emisă de guvern la sfârşitul anului 2018 şi care a dat planurile mediului de afaceri peste cap. Încrederea a revenit pe un trend ascendent apoi, impulsionată de creşterea economică peste aşteptări a României.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice. În prezent, CFA România are peste 235 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul din cele trei niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO