Bănci și Asigurări

Inflaţia de bază încă în creştere ţine BCE în alertă: majorarea de dobânzi din mai ar putea să nu fie ultima. Fed-ul s-ar putea opri însă după încă o creştere

Inflaţia de bază încă în creştere ţine BCE în...

Autor: Catalina Apostoiu

20.04.2023, 23:01 205

Inflaţia din zona euro s-a temperat luna trecută, însă ratele de bază au rămas ridicate, confirmând date preliminare care au iscat temeri în cadrul Băncii Centrale Europene privitoare la persistenţa presiunilor inflaţioniste, scrie Reuters.

Oficialii băncii sunt acum îngri­joraţi că scumpirea energiei s-a trans­mis la nivelul economiei generale, impactul urmând să persiste şi să facă inflaţia mai greu de îmblânzit.

Excluzând alimentele neproce­sa­te şi carburanţii, preţurile au accele­rat la 7,5% de la 7,4% în timp ce un indicator şi mai îngust al inflaţiei care exclude alcoolul şi tutunul a urcat la 5,7% de la 5,6%. Din cauza unor ast­fel de rate ridicate majoritatea strate­gilor BCE au declarat deja că scum­pirea creditului va trebui să continue.

Dezbaterea acum pare să fie în­tre o majorare de 25 de puncte bază şi de 50 de puncte bază la şedinţa din 4 mai, datele privind inflaţia pe a­prilie, ce urmează a fi anunţate cu doar două zile înainte de decizie, fiind probabil factorul determinant.

Deocamdată, pieţele înclină că­tre o majorare mai mică, însă inves­titorii văd în continuare una din trei şanse ca BCE să opteze pentru o ma­jorare mai mare.

Isabel Schnabel, membră a con­siliului executiv al BCE, susţine că nesiguranţa ridicată face dificilă an­ticiparea deciziei din mai, notează Bloomberg.

„Nu vă pot spune ce vom decide la următoarea întâlnire, şi în special la următoarele întâlniri“.

Majorarea din mai nu va fi pro­babil ultima, iar pieţele întrevăd acum majorări totale de 85 puncte bază înainte ca dobânda să-şi atingă vârful, scrie Reuters.

Potrivit lui Klaas Knot, membru al Consiliului Guvernator al BCE, ar putea fi necesar ca banca să majoreze dobânzile în iunie şi iulie după ma­jorarea de luna viitoare.

„Pentru o pauză, ar trebui cu ade­vărat să văd o inversare con­vingătoare a dinamicii inflaţiei de bază“, a declarat acesta, conform Bloomberg.

Principala temere a BCE este că inflaţia din sectorul serviciilor este pur şi simplu prea rapidă şi ar putea semnala că salariile devin o problemă cheie.

O altă problemă este că inflaţia alimentară continuă să accelereze, iar acest lucru are un impact supradimensionat asupra percepţiei consumatorilor privind inflaţia, putându-le schimba comportamentul legat de cheltuieli şi determina cereri de majorări salariale.

În ceea ce priveşte banca centrală americană, aceasta mai are probabil o majorare de dobânzi în faţă în lupta cu inflaţia, în mai, a declarat preşedintele Fed Atlanta, Raphael Bostic, notează Reuters.

„Încă o majorare ar trebui să fie suficientă, urmând mai apoi să luăm o pauză şi să vedem cum se transferă politica noastră la nivelul economiei, să înţelegem măsura în care inflaţia revine la ţintă“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO