Bănci și Asigurări

ING Bank: BNR este din nou cu spatele la zid

07.01.2008, 17:42 26

Toti jucatorii asteapta astazi decizia BNR, care va hotari daca scumpeste in continuare creditul in lei, pentru a raspunde presiunilor inflationiste. Piata asteapta acum o noua majorare a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 8% pe an, dupa cea operata la sfarsitul lunii octombrie.
Leul a reusit sa recupereze la sfarsitul saptamanii trecute o parte din terenul pierdut in fata euro, pe o piata cu lichiditate redusa. Cotatiile au coborat pe piata de la Bucuresti sub nivelul de 3,58 lei pentru un euro vinerea trecuta, dupa ce sarisera peste pragul de 3,6 lei/euro in ultimele sedinte de tranzactionare din 2007.
Analistii vad insa in continuare presiune pentru deprecierea leului, mai ales in scenariul in care BNR nu va "livra" majorarea asteptata de piata.
"BNR este din nou cu spatele la zid", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank, in cel mai recent raport. El descrie astfel dilemele cu care se confrunta banca centrala din cauza reactiilor conflictuale pe care le pot genera diferite decizii de politica monetara. ING noteaza ca majorarea de dobanda din octombrie nu a oprit deprecierea leului. "BNR nu-si poate permite sa faca miscari gresite si nici sa mizeze pe un an agricol bun."
ING Bank vede probabila o majorare a dobanzii de politica monetara cu 50 de puncte de baza, pana la 8% pe an, desi noteaza ca perspectivele inflationiste ar fundamenta o crestere mai mare.
"O crestere graduala a dobanzii de politica monetara este preferabila pentru banca centrala, intrucat aceasta ii va permite sa evalueze impactul deciziilor, in timp ce o majorare brusca, cu un puntc procentual, ar semnala ca BNR este mai mult decat ingrijorata de perspectivele inflationiste". Nicolaie Alexandru-Chidesciuc subliniaza ca o mentinere a dobanzii la nivelul actual, de 7,5% pe an, ar putea sa atraga o corectie puternica a cursului, in conditiile in care majoritatea jucatorilor asteapta o majorare cu jumatate de punct procentual.
Si Catalina Constantinescu, analistul ABN Amro Bank, vede probabila majorarea dobanzii la leu, insa chiar si in acest scenariu, leul ar putea sa piarda teren in primul semestru, cursul urmand sa urce chiar spre 3,65 lei pentru un euro.
"Ne asteptam ca banca centrala sa majoreze inca din luna ianuarie dobanda de politica monetara la 8% pe an, iar pana la finalul trimestrului I, sa mai creasca dobanda cu inca jumatate de punct procentual", spune Constantinescu. BNR ar putea fi nevoita sa mentina dobanda la nivelul de 8,5% pe an chiar pana la sfarsitul anului, daca indicatorii macroeconomici nu se vor ameliora.
"Aversiunea la risc a investitorilor a crescut considerabil pe plan global, iar in cazul economiilor cu vulnerabilitate ridicata, cum este considerata Romania, o reinversare a sentimentului, daca ar fi cazul, s-ar produce cu intarziere comparativ cu economiile care beneficiaza de fundamente mai bune." Constantinescu se asteapta ca, la nivelul intregului an, cursul mediu sa inregistreze o crestere cu 5%-6% fata de media din 2007.
"Daca in sedintele din ianuarie si februarie, BNR nu va creste rata dobanzii cu peste un punct procentual, cursul se va indrepta spre 3,7 lei pentru un euro. Cresterea ratei de politica monetara este o necesitate, tinand cont de puternicele presiuni inflationiste", spune si Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.
Principalul factor de depreciere a leului ramane climatul macroeconomic deteriorat, care se suprapune unui context international incert, tinand cont de estimarile de incetinire a cresterii economice globale, intensificarea aversiunii fata de risc si adancirea efectelor negative ale crizei "subprime", considera analistul Credit Europe Bank. Leul ar putea sa inceapa sa se aprecieze abia in a doua jumatate a anului, cand inflatia se va calma si cresterea deficitului de cont curent va incetini. Atunci, euro ar putea sa coboare din nou sub 3,3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO