Bănci și Asigurări

ING Viata: comisioane mai mici pentru primii clienti la pensiile facultative

18.07.2007, 14:45 23

ING Asigurari de Viata, care administreaza doua fonduri de pensii private facultative (ING Clasic si ING Optim), a decis sa suporte pe termen limitat o parte dintre comisioanele acestor fonduri, ca oferta promotionala pentru a atrage mai multi clienti.
Astfel, trei dintre cele patru mari comisioane ale fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) vor fi suportate de catre administrator, respectiv ING Asigurari de Viata, pana cand activele fondului vor atinge 7 milioane de lei (circa 2,2 mil.euro) in cazul in care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) aproba modificarea celor doua prospecte de emisiune in acest sens. "ING Asigurari de Viata va suporta temporar aceste comisioane in locul clientilor, pentru a le reduce acestora cheltuielile de aderare la cele doua fonduri de pensii facultative", a declarat pentru ZF Radu Vasilescu, manager de pensii al companiei. El nu a estimat insa cand vor atinge fondurile limita de active dincolo de care comisioanele vor fi din nou suportate de clienti.
Comisionul de depozitare a activelor (de custodie) si cel de audit, care se platesc lunar, respectiv anual, vor fi suportate de ING Viata, in loc sa fie deduse din activul net, pana ce fondurile vor atinge suma precizata. In plus, administratorul nu va percepe in acest timp clientilor sai comisionul de administrare, de 1,24% (ING Clasic), respectiv 1,36% (ING Optim) pe an, dedus din activul net al fondului.
Practic, singurul venit al companiei va fi in acest timp comisionul initial de administrare, de 3,95% din contributia virata. In aceste conditii, fondurile de pensii facultative ale ING Viata devin, pe termen scurt, cele mai atractive din toata piata, in conditiile in care comisionul de 3,95% este oricum cel mai mic dintre toate fondurile concurentilor.
Pentru cele doua fonduri de pensii facultative pe care le administreaza (AZT Moderato si AZT Vivace), Allianz-Tiriac Pensii Private percepe un comision initial de 5% din contributiile virate, identic cu cel perceput de Aviva pentru fondul Pensia mea. Doar BCR Asigurari de Viata are un comision initial comparabil cu cel al ING, pentru fondul BCR Prudent (4% din contributiile virate).
CSSPP a avizat prealabil modificarea celor doua prospecte de emisiune ale fondurilor ING, urmand ca modificarea sa intre in vigoare daca participantii deja existenti la fonduri nu se impotrivesc acestei reduceri de comisioane.
In total, pe piata pensiilor facultative sunt active in prezent sase fonduri (doua ale ING Viata, doua ale Allianz-Tiriac, unul al BCR Viata si unul al Aviva), fiind in pregatire de autorizare inca doua fonduri (OTP Strateg, administrat de OTP Garancia si Raiffeisen Acumulare, administrat de Raiffeisen Asset Management).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO