Bănci și Asigurări

Isarescu a strans in seif 17,2 mld. euro

03.02.2006, 20:08 15

Rezerva valutara a BNR a crescut in luna ianuarie cu 471,5 milioane de euro. Rezerva totala (plus aur) a ajuns la 18,8 mld. euro.

Suma este cu 6 mld. euro mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, leul inregistrand intre timp o apreciere de circa 7,4%. Majorarea consistenta a rezervei in ianuarie - de circa 10 ori mai mare decat media lunara a ultimului trimestru din 2005 - vine in urma intrarii in vigoare a deciziei bancii centrale privind cresterea de la 30% la 35% a rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie din sursele atrase in moneda straina.

Si cum bancile au continuat sa aduca bani din afara pentru a face fata restrictiilor impuse de BNR la creditarea in valuta, intrarile totale la rezerva au atins in prima luna a acestui an 913 milioane de euro. Printre sursele de alimentare au mai figurat venituri din administrarea rezervei internationale prin plasamente in strainatate, precum si cedari de valuta la rezerva statului.

Pe parcursul lunii, jucatorii de pe piata valutara nu au sesizat eventuale interventii de cumparare din partea BNR, desi leul a resimtit in prima jumatate a lui ianuarie anumite presiuni de depreciere, puse insa pe seama unor tranzactii comerciale.

In acelasi timp, BNR a inregistrat iesiri de 441,4 milioane euro reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, comisioane bancare si altele.

Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe insumeaza 1,2 mld. euro.

Rezerva de aur s-a mentinut in ianuarie la 104,8 tone, dupa scaderile din noiembrie si decembrie, iar datorita evolutiei favorabile a pretului international valoarea acesteia a crescut la 1,58 miliarde de euro. Ca urmare, rezervele internationale ale BNR au depasit 18,85 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO