Bănci și Asigurări

Isarescu despre adoptarea euro: Pana in 2014 sau chiar mai tarziu

05.11.2004, 00:00 16



Romania ar putea adopta moneda euro pana in 2014, dupa o perioada de cel putin doi ani in care sa respecte cerintele impuse de adoptarea monedei unice, a afirmat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.



In strategia de dezvoltare durabila a Romaniei, prezentata de guvernatorul BNR din perspectiva politicii monetare, se arata ca inceperea procesului de adoptare a euro este prevazuta pentru perioada 2011-2014. Intrarea Romaniei in zona euro este preconizata sa se produca in intervalul 2012-2015.



"Este posibil ca moneda euro sa fie introdusa in Romania pana in 2014. Regula este sa stai minimum doi ani in aceasta antecamera, ERM II (mecanismul revizuit de schimb european -n.r.), dupa care sa adopti moneda euro si sa devii membru deplin al Bancii Centrale Europene. Este insa posibil ca anul 2014 sa fie depasit, daca ne gandim ca am putea sta si trei ani in aceasta antecamera", a spus Isarescu.



Multe dintre cele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai si-au exprimat hotararea de a beneficia cat mai rapid posibil de avantajele economice pe care le-ar oferi adoptarea euro.



Noii membri au fost insa sfatuiti de oficialii europeni si guvernatorii bancilor centrale din UE sa nu grabeasca trecerea la moneda unica europeana, care implica mai intai o perioada de doi ani de utilizare a mecanismului revizuit de schimb european (ERM-II).



Isarescu a amintit ca alte tari, precum Malta si Cehia, si-au propus sa intre in zona euro dupa o perioada de circa sase ani de la momentul aderarii la Uniunea Europeana.



Guvernatorul BNR a aratat ca este necesar ca procesul de dezinflatie sa fie continuat, astfel incat rata anuala a inflatiei sa nu depaseasca, incepand cu 2007, un nivel de 3%, si a mentionat ca Banca Nationala va trece, incepand cu anul viitor, la tintirea directa a inflatiei, ca strategie de politica monetara.



Pana la euro, Romania va avea din vara viitoare un leu greu, scurtat de coada cu patru zerouri si cu o rata de schimb in jur de 4 lei pentru un euro, ceea ce va usura trecerea la moneda unica.



Dintre cei zece noi membri ai UE, Lituania este cea mai grabita, intentionand sa adopte moneda unica inca de la jumatatea lui 2006. Optiunea sa este insa explicabila prin faptul ca are un regim de consiliu monetar bazat oricum pe euro ca valuta-ancora, iar trecerea efectiva la euro reprezinta iesirea optima din acest cadru monetar rigid.



In aceeasi situatie se afla Estonia, care are drept tinta anul 2007, la fel ca Polonia, Slovacia, Slovenia si Cipru.



Experienta unor tari mai avansate decat Romania, precum Ungaria, arata ca planurile de pregtire a adoptarii a euro pot fi serios deturnate din cauza unor factori precum necorelarea politicilor fiscale si salariale cu cele monetare, intelegerea redusa din partea publicului si sprijinul redus in urmarirea obiectivului dezinflatiei, dorinta speculatorilor de a testa marginile benzii de fluctuatie valutara pe masura ce se apropie aderarea la UE, atragerea de intrari speculative de capital ca urmare a ratelor inca foarte inalte ale dobanzii sau neintelegeri ale bancii centrale cu guvernul in ceea ce priveste rolurile in stimularea exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO