Bănci și Asigurări

Isărescu: Nicio bancă nu trebuie să trăiască momentul în care deponentul spune „De ce să ţin banii la bancă?“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Am ajuns cu dobânzile la nivel euro­pean, nu mai există nicio motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Avem o dispută cu Transfond şi o tranşăm. Comi­sioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR Am ajuns cu dobânzile la nivel euro­pean, nu mai există nicio motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Avem o dispută cu Transfond şi o tranşăm. Comi­sioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european.

Autor: Claudia Medrega

27.05.2015, 00:08 2109

Comisioanele percepute de băncile din România sunt încă mari, iar nivelul ridicat al acestora a devenit preo­cu­pant pentru banca centrală, guver­natorul BNR, Mugur Isărescu, reco­mandând bancherilor să nu descurajeze econo­misirea cu politicile de dobânzi şi comisioane. Totodată, guvernatorul recomandă comunicarea şi urmărirea ratelor reale ale dobânzilor la depozite.

„Cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar. Şi dacă ele nu se simţeau atunci când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5%-1% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune: «De ce să ţin banii la bancă? Ca să plec cu mai puţini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operaţiune?». Nu este doar un îndemn către bănci: faceţi ce faceţi şi reduceţi comisioanele! Este un îndemn la realism şi adaptare la situaţia actuală“, a declarat Isărescu la conferinţa „Viitorul Mo­de­lelor de Business Bancar“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO