Bănci și Asigurări

Italo-Romena, profit de 3,7 mil. euro in cinci luni

22.06.2006, 18:45 19

Banca Italo-Romena a obtinut, in primele cinci luni ale anului, un profit net de 3,7 milioane de euro, adica peste 60% din profitul realizat pe tot anul trecut. In prima jumatate a lui 2005 banca obtinuse un profit de 2,8 milioane de euro.
Banca detinea la sfarsitul lui mai active totale de aproape 488 mil. euro, in crestere cu 31% fata de sfarsitul anului trecut. Potrivit datelor BNR, Italo-Romena detine o cota de piata de aproximativ 1%, fiind in esalonul bancilor de mijloc.
"Pentru anul acesta am estimat un profit net de 7,3 milioane de euro", spune Athos Varusio, director general al bancii.
Soldul creditelor acordate de banca a urcat intre decembrie si mai cu 18%, ajungand la 305 mil. euro. Oficialii bancii spun insa ca o parte din creditele acordate in valuta au fost transferate in Italia, dupa intrarea in vigoare, in toamna trecuta, a normelor BNR care limitau finantarile in moneda straina pe care o banca le poate acorda. Depozitele atrase de la clienti au crescut mai incet, cu 16%, ajungand pana la 193 de milioane de euro.
Italo-Romena opereaza in prezent o retea de noua sucursale, iar in perioada urmatoare vor deveni operationale noi unitati la Iasi si Craiova.
"Vrem sa ajungem la 20 de unitati pana la sfarsitul lui 2008", mai spuns Athos Varusio. Pe de alta parte, banca a semnat un acord cu italienii de la CR Firenze Romania, pentru folosirea in comun a automatelor bancare. Italo-Romena opereaza o retea de 9 ATM-uri, in timp ce CR Firenze are 12 ATM-uri.
Varusio spune ca recent a devenit functional produsul de creditare pentru muncitorii romani din Italia, prin care acestia pot obtine finantari pentru achizitia de case in Romania, dupa ce banca a obtinut autorizatiile din partea autoritatilor monetare. Prin acest credit, muncitorii romani care lucreaza cu un contract de munca pe perioada nelimitata in Italia pot obtine finantari intre 10.000 si 50.000 de euro, pe perioade cuprinse intre 5 si 15 ani. Oficialii estimeaza ca din totalul de un milion de romani care se afla in Italia, aproximativ 300.000 ar putea intra in aceasta categorie.
Banca Italo-Romena este singurul jucator de pe piata care ofera astfel de finantari, folosindu-se de prezenta sa pe ambele piete. Astfel, creditul este acordat in Italia de Veneto Banca, actionarul majoritar al bancii, iar Italo-Romena preia in Romania ipoteca asupra imobilului finantat. Datorita acestei structuri, creditul este acordat la o dobanda calculata in functie de EURIBOR la sase luni, la care se adauga o marja de 1,5% pe an. Italo-Romena ofera si un cont curent, prin care muncitorii romani din Italia pot trimite bani in tara, fara plata comisioanelor de transfer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO