Bănci și Asigurări

KBC a investit 10 milioane de euro pentru a intra pe credite de consum

27.02.2008, 21:36 18

Grupul belgian KBC a investit 10 milioane de euro pentru a incepe operatiunile pe piata locala a creditelor de consum prin intermediul KBC Consumer Finance, societate creata la sfarsitul anului trecut, arata un raport publicat de grup.
Piata locala a creditelor de consum este dominata de Cetelem, divizia specializata a grupului francez BNP Paribas, care a incheiat anul trecut cu un sold al creditelor acordate de 816 milioane de lei (circa 226 de milioane de euro), in crestere cu 77% fata de sfarsitul lui 2006.
Pozitia a doua pe piata este ocupata de un alt grup francez, Societe Generale, a carui divizie specializata de pe piata locala, BRD Finance, a ajuns la un sold al creditelor de 608 milioane de lei (168,4 mil. euro), cu 40% peste nivelul din decembrie 2006.
Belgienii de la KBC au intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut, prin preluarea Romstal Leasing si a brokerului de asigurari Ink Broker. Valoarea tranzactiei a fost de 70 mil. euro. Raportul grupului arata ca investitia totala in Romstal Leasing a fost de 100 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca, pe langa banii platiti pentru achizitie, KBC a mai investit 30 de milioane de euro in dezvoltarea companiei de leasing. Romstal Leasing a acordat in 2007 finantari de 211 mil. euro, cu 49% mai mult decat in anul precedent, iar pentru 2008 si-a propus sa ajunga la finantari de 275 de milioane de euro.
Cota de piata a companiei ar urma astfel sa urce la 4,6%, fata de un nivel estimat la 4,2% in decembrie trecut.
Pe langa investitia realizata in Romania, belgienii au mai cheltuit anul trecut 1,6 miliarde de euro in tarile din regiune, din care 700 de milioane de euro in Rusia, 600 de milioane de euro in Bulgaria, 100 de milioane de euro in Serbia si 200 mil. euro in alte tari.
In timp ce in Rmania businessul belgienilor este abia la inceput, in Bulgaria KBC are active de 500 mil. euro, in Slovacia - de 3 mld. euro, in Ungaria - de 5 mld. euro, in Polonia - de 6 mld. euro, iar in Cehia - de 15 mld. euro.
La inceputul acestei luni belgienii si-au reafirmat interesul pentru achizitii sau infiintarea unor companii in Romaania, directorul zonal al KBC Group, Alex Samide, afirmand ca investitiile s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de euro. Grupul mai detine in Romania compania de brokeraj pe Bursa KBC Capital.
KBC este unul dintre cele mai mari grupuri financiare la nivel european, cu un profit net de 3,28 de miliarde de euro in 2007, in scadere usoara fata de anul anterior. In 2005, belgienii au fost interesati de privatizarea BCR, banca preluata in final de grupul austriac Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO