Bănci și Asigurări

Kiwi Finance: Valoarea creditelor pe care le pot lua romanii va scadea cu 30% dupa noile reguli

Kiwi Finance: Valoarea creditelor pe care le pot lua romanii va scadea cu 30% dupa noile reguli

Anca Bidian: In ultimele doua luni clientii s-au grabit sa ia credite in vechile conditii

23.09.2008, 18:44 25

 

Creditele ipotecare si piata imobiliara vor fi principalele victime ale noului regulament al BNR, potrivit Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite. Compania KIWI Finance estimeaza ca noile norme de creditare ale Bancii Nationale, care vor intra in vigoare incepand din 6 octombrie, vor diminua cu peste 10% valoarea creditelor ipotecare.
"In continuare, pentru creditele ipotecare, suma cea mai mare ce poate fi accesata este in varianta in franci elvetieni, desi este valuta ce va inregistra cele mai mari scaderi de suma dupa implementarea noilor norme. In cazul unui scenariu pesimist, clientii pot accesa o suma cu 18% mai mare decat in euro, fata de 26% cat este ecartul in prezent", a spus Anca Bidian, directorul executiv al companiei Kiwi Finance, care a intermediat credite in valoare de 80 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului.
Mai exact, o familie de doua persoane cu un venit lunar de 1.000 de euro poate contracta in prezent un credit ipotecar in euro de maximum 64.650 de euro, si in franci elvetieni echivalentul a 81.695 euro pe o perioada de 25 de ani. Dupa implementarea noilor norme BNR, suma maxima in euro scade pana la 49.244 euro in cazul unui scenariu pesimist si pana la 56.892 euro in cazul unui scenariu optimist, arata analiza Kiwi Finance.
Scenariul pesimist ia in calcul toti cei trei factori pentru fundamentarea nivelului maxim de indatorare: cel mult cea mai mare majorare a ratei dobanzii, cel mult nivelul cel mai ridicat al aprecierii valutei fata de moneda nationala si cea mai mare crestere a comisioanelor si cheltuielilor de administrare a creditului.
Scenariul optimist ia in calcul doar factorul obligatoriu din norma BNR: cresterea comisioanelor si cheltuielilor de administrare.
In cazul creditului ipotecar in franci elvetieni, va avea loc o reducere de 30% pana la echivalentul a 58.395 de euro a sumei maxime ce poate fi contractata, si de 10% pana la echivalentul a 73.526 euro in cazul scenariului optimist.
"Ecartul dintre suma maxima ce poate fi imprumutata in franci elvetieni si in euro se reduce de la 26% pana la 18%. De asemenea, vom asista la o reducere a ecartului dintre dolari si franci elvetieni de la 19% pana la 3%, sumele eligibile devenind sensibil egale. Astfel ca dolarul poate deveni o moneda preferata de creditare din perspectiva sumei maxime accesibile care este principalul factor de decizie in cazul creditelor cu ipoteca", a explicat Bidian.
Brokerul de credite estimeaza insa ca finantarile in dolari nu vor inregistra cresteri semnificative dupa implementare noilor norme BNR, din perspectiva volatilitatii ridicate a valutei americane, care expune clientul la un risc valutar ridicat, dar si pe fondul crizei financiare din Statele Unite ale Americii.
Potrivit statisticilor Asociatiei Romane a Brokerilor, din care fac parte opt dintre principalii jucatori din piata, creditele in euro au reprezentat 59% din volumul vanzarilor membrilor ARBC, imprumuturile in lei au reprezentat 10% (cu un volum de aproape 22 mil. euro), iar cele in franci elvetieni au avut o pondere de 31% (echivalentul a 69 milioane euro). Anul trecut membrii ARBC au intermediat credite in valoare de aproape 223 mil. euro, imprumuturile garantate cu ipoteca detin o pondere de 36%, in timp ce creditele negarantate au totalizat 142 de milioane de euro.
"Pe termen scurt, numarul de clienti care vor apela la un broker de credite poate scadea cu pana la 25%. Cu toate acestea, in ultimele doua luni am inregistrat o crestere de 20% a cererilor pentru credite ipotecare si cu garantie, pe fondul apropierii temenului limita pana la care sunt valabile vechile norme de creditare", a spus directorul executiv al Kiwi Finance.
Noile norme BNR vor diminua si suma maxima accesata prin intermediul creditului negarantat, arata estimarile Kiwi Finance. Pentru un venit lunar de pana la 1.000 de euro, valoarea creditului de nevoi personale contractat in euro poate scadea cu pana la 30%, in timp ce suma maxima pentru creditul in lei poate scadea cu pana la 10%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO